Рецепта за домашен козунак
Източник: Ели Сотирова-Стефанова
Рецепта за домашен козунак
15.04.2017|13:30 Прочитания: 571

Козунакът е най-традиционното ястие за Великден, затова ви представяме рецепта за вкусен домашен козунак.

Нужни са ви:

  • 150 грама орхови ядки
  • 100 грама стафиди
  • 1 пакет локум
  • 1 лимонова кора
  • 1100 гр. брашно тип 500
  • 100 мл. олио
  • 100 гр. масло
  • 1 пакетче мая
  • 200 грама захар
  • 250 мл. краве прясно мляко
  • 5 яйца

Начин на приготвяне:

  • Разбъркваме маята с малка част от прясното мляко, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и оставяме да втаса. Разбъркваме яйцата със захарта, добавяме втасалата мая, прибавяме останалото количество прясно мляко и разбъркваме.
  • На малки порции започваме да добавяме олиото и маслото, като започваме да омесване тестото с брашното, докато измесим меко тесто, което не лепне. Оставяме тестото при температура 30 градуса да втаса веднъж.

  • След като втаса, разделяме на топки и приготвяме желаните форми. От това количество тесто аз приготвям три броя козунаци в правоъгълни тави. 

  • Правя ги като пличка или като руло, като слагам стафидите, орехите накълцани на едно и локума нарязан на кубчета. След като втасат във формите, пека на 180 градуса за 30-40 мин.

Забележка: Всички продукти преди да започнем приготвянето на тесто за козунак трябва да са темперирани при 30 градуса.

 

Източник: Kulinar.bg

 

 

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...