5 неща, които не бихте искали да нанасяте върху кожата си
Pexels
5 неща, които не бихте искали да нанасяте върху кожата си
10.07.2018|09:00 Прочитания: 1854

Всяка жена иска да има красива кожа. За тази цел трябва да се грижим много добре за нея. Има неща, които са абсолютно забранени: да спите с грима си, да допускате кожата ви да изгаря на слънцето, да нанасяте върху кожата си продукти с химикали. 

За да имате красива кожа, трябва да използвате естествени продукти. И това не важи само за лицето, а и за тялото ви. 

Ще ви споделим 5 вещества, които се съдържат в някои козметични продукти и не бива да ги нанасяте върху кожата си:

1. Парабени

Потърсете метил-, бутил-, етил- и пропилпарабен в списъка на съставките: Тези консерванти се използват за предотвратяване на растежа на бактерии в продуктите, но има доказателства, че те влияят на хормоналните нива в организма ви. Едно проучване посочва намаляване на продължителността на менструалния цикъл при жени с повишени нива на парабени в урината.

2. Сулфати

Натриевият лаурил сулфат (SLS) и натриевият лаурет сулфат (SLES) са повърхностно активни вещества, които често се използват в шампоани и душ гелове, за да се създаде пяна и да се постигне дълбоко почистване. Известно е, че тези вещества извличат влагата и естествените масла от кожата, което може да доведе до сухота, зачервяване и чувствителност.

3. Фталати

Тези химикали се намират в ароматите- те помагат аромата да се задържи по-дълго, а в някои козметични продукти (като лак за нокти и спрей за коса), за да дадат гъвкавост. Те се абсорбират лесно от кожата и имитират естроген в тялото, което нарушава нивата на хормоните и циклите. Изследванията ги свързват с рака на гърдата.

4. Полиетилен гликол

Полиетилен гликол може да функционира като емулгатор или разтворител, което позволява други съставки да проникнат по-добре в кожата. Проблемът? Полиетилен гликолът често се замърсява с етиленов оксид (известен канцероген) и 1,4-диоксан (вероятен канцероген). 

5. Синтетични аромати

На първо място, "парфюм" или "аромат" върху етикета е термин, който се използва за всички съставки, които законно могат да останат неразкрити от производителите. (Често аромата съдържа фталати и алкохоли.) Второ, синтетичният аромат е сенсибилизиращ. Може да причини хронични главоболия, кожни обриви и други. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...