5 суперхрани, които ще ви помогнат да сте по-енергични

5 суперхрани, които ще ви помогнат да сте по-енергични

Няма спор, че в изключително забързаното ни ежедневие често се чувстваме претоварени, преуморени и с константа липса на сили. Дали говорим за работа, тренировки или просто домакински дейности, енергията ни често е недостатъчна за да бъдем максимално продуктивни. Именно затова и толкова често прибягваме до сладки неща и не толкова здравословни храни в търсене на нещо, което поне малко да ни даде жизненост и сили. Но, тъй като съществуват полезни и здравословни храни, които е редно да предпочетем, днес сме се спрели на 5 от тях, които да ви направят по-енергични.

Авокадо

Да, авокадото е един невероятно хранителен и вкусен плод (точно така, плод - не зеленчук). Всяко авокадо е пълно с ценни хранителни вещества, включително пантотенова киселина и най-вече витамини от групата Б, които помагат на клетките в тялото ни да превръщат храната в гориво. Освен това, те са богат източник и на полезни мазнини, както и на фибри. И докато мазнините в авокадото спомагат за усвояването на ценните вещества от приетата храна, то фибрите поддържат нивата на кръвна захар по-стабилни, което означава по-равномерни нива на енергия след ядене.

Листни Зеленчуци

Често, в търсене на бърз източник на енергия прибягваме до храни, които са далеч от оптимални за здравето ни и рядко се сещаме за храни от сорта на листните зеленчуци. Те обаче са идеален източник на качествена енергия, като освен това съдържат и малко калории. Тези зеленчуци са наситени с витамини и минерали, включително желязо и витамин Ц, които са ефектини срещу анемия, което може да доведе до отпадналост, особено при жените. Именно затова и редица професионални спортисти включват листните зеленчуци в техните менюта, включително и футболистите на Атлетико Мадрид.

5 суперхрани, които ще ви помогнат да сте по-енергични

Сладки Картофи

Въглехидратите определено имат своето място, когато говорим за повече енергия, но най-вече ако са от "сложния" тип и са наситени с фибри - точно, както сладките картофи. Високото им съдържания на фибри забавя храносмилането и позволява на по-бавното и плавно освобождаване на енергия, докато съдържанието на Манган спомага за разграждането на други хранителни вещества, които увеличават енергията. Сладките картофи също така са идеална храна за активни хора и особено професионално занимаващите се със спорт, като футболистите например, за които можете да намерите коефициенти за залагане в сайта на bet365.

Черен Шоколад

Ако искате нещо сладко, но по-полезно и по-енергизиращо, то черния шоколад е отговора и по-специално този тип със 75% (или по-голямо) съдържание на какао. Този шоколад съдържа антиоксиданти, но също така е и естествен източник на кофеин и теобромин, които подобряват нивата на енергия и общото настроение. И помнете, че дори елитни спортисти, като Роджър Федерер обичат да си похапват шоколад, но не забравяйте, че тези хора тренират на професионално ниво и изгарят голямо количество калории. Затова все пак консумирайте черния шоколад в някакви граници, защото и той идва със своето особено количество калории!

Червено Цвекло

Може да се каже, че думичката "суперхрана" и червено цвекло са синоними. Това е така, защото тези зеленчуци съдържат сериозно количество антиоксиданти и натурални нитрати (не добавени химикали), които спомагат за увеличаване на кръвния поток и оросяване на мозъка и мускулите. Червеното цвекло също е източник на не малко витамини и минерали, като Витамин Б9, Манган и желязо, някои от които спомагат за образуване на енергия в организма. От друга страна, дефицита на тези и други витамини, които се намират в цвеклото могат да доведат до отпадналост и спад в нивата на енергия.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay