6 неща, които трябва да направите, ако допуснете грешка в работата

6 неща, които трябва да направите, ако допуснете грешка в работата

Грешките не са само мит, те са нещо човешко и не е изключено да се случат. Някои грешки са малки и незначителни, други са способни да се отразят сериозно на вас и вашата работа, кариера или работодател.

В зависимост от значимостта на грешката, има неща, които да правите или да не правите след като сте сгрешили на работното място. Предлагаме ви няколко съвета, които могат да ви помогнат да възстановите баланса и да оправите нещата:

Признайте грешката си

Колкото по-бързо осъзнаете, че сте направили нещо грешно или сте допуснали грешка, покажете, че разбирате сериозността на проблема. Ако не можете сами да оправите нещата, бъдете първия, който ще съобщи на супервайзора и колегите си. Да си признаете, че сте объркали нещо е добре за вас и ще ви представи в добра светлина, ще ви даде добра възможност да намерите добър изход от ситуацията.

Трябва да поемете отговорност, да сте готови да понесете последствията и да се извините за грешката си, но не повтаряйте извинението си постоянно, ще изглежда като оправдание.

Направете план за справяне със създалата се ситуация

Трябва да проявите инициатива и да предложите добро решение на проблема. Това е много важно, ако искате да се справите със ситуацията по правилния начин. Когато постъпите по така, всички ще знаят, че вие сте отговорен човек, на когото може да се вярва, който държи на работата си. Така вие ще добиете необходимата самоувереност, че сте способен да се справите с проблемите. Дори вашето предложение за действие да не бъде прието, усилията ви няма да са напразни.

Извинете се и поемете отговорност

Не е достатъчно само да признаете и приемете грешката си, трябва да се извините искрено. Особено ако грешката е значителна и причини голямо неудобство в работната обстановка. Покажете отношение и готовност да продължите напред. Можете да се поучите от вече допуснатата грешка и да се уверите, че повече няма де се повтори.

Поправете грешката възможно най-бързо

Ако объркате нещо в работата си не чакайте, за да започнете да търсите решение и не отлагайте оправянето на проблема. Постарайте се да се справите със ситуацията незабавно. Чакането няма да направи нещата по-леки или да накара проблема да изчезне. Разбира се, идеята не е да изпаднете в паника, а да действате ефективно, за да не допуснете друга грешка.

Не повтаряйте грешката 

Да се стремим към съвършенството не е лесна задача, но колкото по-лесно свикнем да се целим по-високо, към перфекционизма, толкова повече успехи ще постигнем. Приемете, че се е случила грешка и сравнете двете чувства, които сте изпитали от успеха и от провала, помислете, кое ви харесва повече, така ще се справите със ситуацията, ще се поучите от нея и ще продължите напред.

Не обвинявайте никого

Когато допуснете грешка на работното място, не търсете друг човек, който да обвините. Вместо това, помолете някой да се включи и да ви помогне да излезнете от ситуацията.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay