6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени
pixabay.com
6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени
06.09.2017|12:30 Прочитания: 1116

Яденето на зеленчуци е много полезно. Погрешно се смята, обаче, че всички зеленчуци са полезни само в сурово състояние. Много от тях са по-здравословни, когато се сготвят.

Домати

Доматите трябва да бъдат готвени, ако искате да се възползвате от ликопена, който е антиоксидант и противовъзпалително средство. Той се намира в дебелата кожа на домата и затова, когато се яде в сурово състояние, получаваме само 4% от него. 

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвениpixabay.com

Моркови

Нивата на бета-каротина - антиоксидант, който тялото превръща във витамин А, се увеличават, когато морковите се сготвят.

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвениpixabay.com

Спанак

Той е богат на фолиева киселина, която спомага за поддържането на надбъбречната и нервната система. За да извлечете максимално повече фолиева киселина от него, го приготвяйте на пара. 

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвениpixabay.com

Аспержи

Ако искате да се възползвате от хранителните стойности на аспержите, трябва да ги сготвите.

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвениpixabay.com

Зеле

Зелето може да понижава холестерола, но това важи само когато се сготви. 

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвениpixabay.com

Броколи

Когато се сготви, то произвежда индол - съединение, което помага да убие преканцериозни клетки.

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвениpixabay.com

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...