6 хормона, които карат жените да стареят преждевременно

6 хормона, които карат жените да стареят преждевременно

Учените твърдят, че нашето тяло синтезира около сто хормона и че 6 от тях са важни за женската красота. Те допринасят за еластичността на кожата ни, запазват младостта ни и дори допринасят за доброто ни настроение. Въпреки това, поради неизвестни причини, понякога тялото ни не работи правилно, нивата на хормоните намаляват и човек започва да остарява преждевременно. Добрата новина е, че има надеждни методи за възстановяване на баланса на хормоните.

Ето как да поддържате оптимално ниво на хормоните:

1. Естроген

Естрогенът помага на фибробластните клетки да произвеждат колаген и еластин. Когато нивото на този хормон намалява, се появяват бръчки, овалът на лицето става неравномерен и гърдите стават отпуснати. Въпреки това, не става дума само за кожата - колкото по-ниско е нивото на естрогена, толкова по-бързо тялото се износва.

Как се повишава нивото на естроген?

Храна. Тофу от соя, соево мляко, кафяв ориз, ленено семе, пресни зеленчуци и плодове. Учените твърдят, че месните продукти подтискат производството на естроген, поради което е по-добре да намалите консумацията на животински протеини.

Козметични продукти. Конкретно кремове, които съдържат фитоестрогени. Например, серуми и кремове със сладък корен се борят със стареенето, тъй като той съдържа liquiritigenin - антиоксидант, който стимулира производството на колаген.

Хранителни добавки. Фитоестрогените се продават като хранителни добавки под формата на червена детелина, риган или симицифуга. Въпреки че не са хормонални лекарства, все пак е необходимо да се консултирате с лекар преди да ги приемете.

2. Растежен хормон (соматотропин)

Хората са склонни да получават соматопауза с възрастта - състояние, при което нивото на хормоните на растежа в кръвта започва да намалява. Когато нивата на соматотропин намаляват, мускулите намаляват, докато мазнините и бръчките започват да се появяват в прекомерни количества, настроението се влошава, а издръжливостта намалява. Холивудските знаменитости често започват да инжектират хормоните на растежа, но този метод има много неприятни странични ефекти като подуване, главоболие и дори неконтролиран растеж на костите и вътрешните органи.

Как естествено да повишавате нивото на хормоните на растежа?

Физическа активност. Ходене, физически упражнения с тежести (по 10-15 повторения). По-добре е, ако силовите тренировки предхождат аеробни упражнения. Разбира се, ходенето навън е най-добрият вариант.

Температурните промени. Посещение на сауна или вземане на контрастен душ стимулира производството на хормони на растежа.

Спортни добавки. Гама-аминомаслената киселина (GABA) подобрява съня и повишава нивата на соматотропин. 

3. Дехидроепиандростерон (ДХЕА)

ДХЕА е хормон, който има успокояващ и анти-стареещ ефект. Но тялото ни го произвежда само до 30-годишна възраст. След като мускулният тонус започне да пада, съдовете стават по-крехки и кожата губи своята еластичност.

Как естествено да повишите нивото му?

Включете здравословни мазнини в диетата си - тялото ни произвежда ДХЕА, благодарение на тях. Ядките, семената, мастните риби и авокадото съдържат есенциални полиненаситени мастни киселини. Яжте протеинови продукти за закуска - те помагат за борба с промените в настроението и стабилизират нервната система в самото начало на деня.

4. Мелатонин

Мелатонинът регулира ежедневните ни ритми. С други думи, той информира тялото, че е време за почивка. Всички процеси на обновяване на клетките се случват по време на сън и ако се нарушават, хората започват да стареят преждевременно. Липсата на мелатонин води до появата на бръчки, загуба на коса и образуването на пигментни петна.

Как се повишава нивото на мелатонин?

Храна. Мелатонинът се съдържа в банани, домати, ориз и царевица. Алкохолът, тютюнопушенето и кофеинът са противопоказани. Когато ги консумирате, производството на този хормон спира. Някои лекарства като бета-блокери, хипнотици и противовъзпалителни средства имат същия ефект.

Хранителни добавки. Мелатонинът може да се приема под формата на хапчета - и се продава свободно в аптеките. Някои експерти твърдят, че трябва да възстановим изкуствено липсата на мелатонин след 35-годишна възраст. Във всеки случай винаги не забравяйте първо да се консултирате с Вашия лекар.

5. Кортизол

Високото ниво на хормона на стреса кортизол води до преждевременно стареене. В зависимост от вида на кожата, негативният ефект на кортизола се проявява по различни начини - от сив цвят на лицето, до суха и белеща се кожа, дълбоки бръчки и омазняване и акне. Този хормон разгражда колагеновите влакна и прави кожата отпусната.

Как да намалите нивото на кортизола и стреса?

Пийте достатъчно вода. Дори незначителната дехидратация повишава нивото на този хормон. И малко нещо, като чаша вода, ще ви помогне да се отпуснете.

Хранителни добавки с розов корен намаляват нивото на тревожност и кортизол.

Слушайте хубава музика. Учените казват, че музикотерапията намалява нивото на стрес. Медитацията буквално кара тялото ни да намали нивото на кортизол без лекарство.

6. Инсулин

Инсулинът увеличава нивата на глюкозата в кръвта и когато излезе извън контрол, на кожата се появяват ранни признаци на стареене. Високото ниво на захар води до появата на бръчки, както и до отпусната кожа.
Поради увеличаването на глюкозата, процесът, наречен гликация (свързването на молекулите на захарта и протеините) се случва по-бързо, отколкото би трябвало в определена възраст, което води до разрушаване на колагена и еластина. След това еластичната кожа става крехка и дехидратирана.

Как да предпазите кожата от излишък на захар?

Консултирайте се с лекар, за да разберете нивото на захар в тялото си. След като се консултирате със специалист, можете да започнете лечение на проблема.

Козметични продукти. Кремовете и серумите с ретиноиди (витамин А и неговите производни) стимулират производството на колаген. Тези козметични продукти трябва да съдържат витамини С и Е и зелен чай - всички те работят като антиоксиданти. Използвайте слънцезащитни продукти ежедневно дори през зимата. Слънчевите лъчи разрушават еластиновите влакна и допринасят за бързото стареене. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

35 7
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay