9 брилянтни съвета за растенията вкъщи

Ето как да се грижите за растенията

9 брилянтни съвета за растенията вкъщи

Всички сме били там: купуваме си сладко ново цвете за дома или градината и се убеждаваме, че този път ще бъде различно. Но три седмици по-късно виждаме познатата гледка- жълто, увехнали и тъжно растение. Връщането на такива растения към живота не е чак толкова трудно, колкото си мислите. С малко усилия и следващите трикове, съвсем скоро ще имате много здрави и красиви цветя.

  1. Използвайте утайка от кафе като тор

    Ако пиете кафе сутрин, използвайте утайката, за да подхраните растенията, вместо да я изхвърляте в кофата. Кафето е киселинно и повишава киселинността на почвата, което пък предпазва от различни вредители. Това е една чудесна алтернатива на скъпите торове.

  2. Използвайте камъчета за отводняване

    Ако опитвате и опитвате, но не можете да разберете точно от колко вода се нуждае растението, сложете камъчета на повърхността на почвата. Камъчетата пазят корените от гниене, което се получава след по-обилно поливане от нужното. Освен това камъчетата служат и за декорация.

  3. Не премествайте растенията

    Преди да намерите подходящото място за растенията, прочетете внимателно от какво се нуждае то. Дали трябва да е на по-слънчево или на по-тъмно място. След като сте поставили растението някъде, опитайте да не го местите повече. Растенията не обичат да си сменят мястото.

  4. Използвайте преварена вода

    Понякога водата от чешмата не е особено полезна за растенията. Но добавянето на полезни вещества към водата не е никак трудно или скъпо. Просто следващият път, когато варите яйца или зеленчуци, не изхвърляйте водата, в която са се варили. Оставете я да изстине и след това полейте растенията с нея.

  5. Използвайте водороден прекис, за да спрете гниенето на корените

    Едва ли има нещо по-страшно за едно растение от гниенето на корените. Това е често срещан проблем при стайните растения и се случва, когато сте напоили почвата повече от нужното. Ако забележите, че листата на растението за пожълтели, вероятно това е причината. С помощта на водороден прекис, ще съживите много бързо растението, тъй като този разтвор ще му даде кислорода, от който се нуждае.

  6. Направете си система за поливане

    Една ваша почивка може да бъде пагубна за растенията. Вместо да разчитате на приятели или роднини да поливат растенията ви, направете си система за поливане. Напълнете една бутилка от вино с вода, сложете отвора и дълбоко в пръстта и така тя ще напоява корените на растението, само когато има нужда.

  7. Почиствайте листата от прахта

    Следващият път, в който почиствате прахта вкъщи, не забравяйте да почистите и листата на растенията. Те се нуждаят от тях, за да превръщат слънчевата светлина в енергия. Всъщност те "дишат" през листата си, а когато са покрити с прах, това е невъзможно.

  8. Поливайте орхидеята с кубчета лед

    Орхидеите имат репутация, че са трудни за гледане, но това е само, защото хората ги поливат повече от нужното. Както повечето растения, те не се нуждаят от тонове вода, но трябва да се поливат често. Слагайте по едно кубче лед на орхидеята веднъж в седмицата и тя ще получава точното количество вода.

  9. Използвайте подходяща пръст

    Различните растения имат различни нужди. Например палмите и кактусите са много различни от другите цветя, защото виреят в топли и сухи страни. За тези растения, например, трябва да вземете много суха почва. Купувайте пръст, която е подходяща точно за определения вид растение.    

    Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay