Писмо до второто ми дете

Писмо до второто ми дете

Скъпо, второ дете, 

Един ден ще откриеш, че родителството не идва с упътване. Много пъти съм била разочарована от моето пътешествие в майчинството, но вместо да се разочаровам, се научих да се доверявам на интуицията си. Когато имаш деца грешиш много и  учиш много, но има един урок, свързан с родителството, който ми се искаше да науча по-рано. 

Никога не би трябвало да те сравнявам с по-големия ти брат. 

Родителите са наясно, че не бива да го правят, но понякога го правят подсъзнателно. Когато ти се роди, аз мислех, че съм майка ветеран. Бях го правила и преди- повиването, храненето през нощта, никненето на зъби. Знаех от какво имат нужда бебетата и как да ги успокоявам. Или поне така си мислех. 

Но ти си упорит от самото начало. През първите 3 месеца от бременността ме караше да тичам до тоалетната постоянно. След това закъсня с 5 дни. И още от първата ти глъдка въздух ти показа на света, че си сила, с която всички трябва да се съобразяват. Не отстъпваш. Винаги правиш нещата по свой начин, винаги по-бързо или по-бавно от нормалното. За теб правилата са създадени само, за да бъдат нарушавани. 

Да, имаше някои неща, които направи по-бързо от големия си брат. Като да се катериш по решетката на креватчето, да се качваш на кухненската маса и да казваш "не". Имаше и неща, които направи по-бавно- заспиването нощем, прохождането и т.н. Доказа, че си много по-упорит. Трябваше да науча няколко родителски трика, за да те накарам да ме слушаш. И признавам си, когато не правеше някои неща толкова рано, колкото брат си, аз те сравнявах с него. Вътрешно знаех, че си перфектен и ще направиш всичко, когато му дойде времето, но се страхувах от упреците на другите хора. И съжалявам. 

На следващия ден, опитвайки се да приготвя теб и брат ти за училище, ти тичаше след мен и викаше "Мамо, готов съм". Ето те: 3-годишен дребосък, напълно облечен за детска градина. Със закопчани ципове, шапка, ръкавици и обути ботуши. Това ме изуми. Ти се роди малко див. Също така, се роди, за да бъдеш велик, като брат си, но различен. Може да не стигнеш там, където искаш от първия опит, но ще стигнеш. Вече го знам. 

Радвам се, че научих този урок, докато си още малък. Приемам красивите и непредсказуеми пътеки, по които поемаш, за да стигнеш където искаш. Никога няма да те сравнявам с брат ти, защото знам, че никой не може да се сравнява с теб! 

С обич, 

Мама

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay