10 факта за една от най-щастливите страни, която никога не е имала армия

10 факта за една от най-щастливите страни, която никога не е имала армия

Исландия е малка страна, в която живеят само 358 780 души. Всички жители се познават, така че няма нужда да заключвате вратите си, когато излизате и лесно можете да оставите детето си без надзор в парка или извън магазина. Освен това Исландия е една от най-щастливите страни в света.

Ние сме влюбени в тази страна и искаме да споделим фактите с вас, които доказват, че има идеално място за живеене в този свят.

1. Исландия е една от най-красивите страни в света

Тази страна може да се гордее, че има един от най-мощните водопади в Европа, Деттифос, най-голямата птича колония, разположена на скала, и един от най-големите ледници. Хората в Исландия винаги са живели в перфектна хармония с прекрасната природа в своята страна, като я уважават и защитават. На острова има толкова огромно разнообразие от естествена красота, че всеки, който живее там или посещава страната, се влюбва в него.

2. Исландският език почти не се е променил от 12-ти век

Хората от Исландия са много горди от своя език. Почти всеки човек от Исландия може да чете древни текстове без никакви проблеми. Освен това Исландия е лидер на международния книжен пазар. Всяка година тя публикува повече книги от всяка друга страна.

3. Исландия има една от най-напредналите правни системи по отношение на правата на човека

10 факта за една от най-щастливите страни, която никога не е имала армия

Тази страна има някои от най-добрите закони по отношение на равенството между половете, свободата на словото, правата на сексуалните малцинства и нивото на демокрацията. Така през 1980 г. Исландия става първата страна в Европа, в която жена е избрана за президент, а през 2010 г. забранява всички стрип-клубове, за да подкрепи феминисткото движение. Гаранциите за религиозна свобода и законите, забраняващи всякакъв вид дискриминация, направиха Исландия световен лидер в правата на човека.

4. Безплатно образование

Училищата и колежите в страната са безплатни и плащането за посещаване на университети е много ниско, което прави образованието много лесно за всеки. Освен това нивото на грамотност в Исландия е по-високо, отколкото във всяка друга страна.

5. Няма частни медицински заведения

Исландското правителство обръща голямо внимание на развитието на здравната индустрия. Исландия има най-висок жизнен стандарт и контролираната от правителството медицинска индустрия напълно удовлетворява всички нужди на населението, така че частните медицински заведения са просто ненужни.

10 факта за една от най-щастливите страни, която никога не е имала армия

6. Централното отопление е безплатно

90% от къщите в Исландия се отопляват благодарение на топлата вода, която идва от геотермални източници. Горещата вода се доставя от кладенци и геотермалните централи задоволяват всички нужди на страната за отопление, така че жителите не трябва да плащат за това.

7. Всеки жител на Исландия има достъп до важна база данни

Íslendingabók е уебсайт с база данни, съдържаща информация за всички семейни връзки на всички хора в Исландия, започвайки от 18-ти век. Тя е създадена, защото населението на страната не е много голямо (малко над 300 000 души). Много хора в Исландия използват този уебсайт, за да проверят и видят дали новият им любовен интерес е далечен роднина.

8. Няма армия

10 факта за една от най-щастливите страни, която никога не е имала армия

Освен факта, че Исландия няма армия, полицията и бреговата охрана дори нямат оръжия. Равнището на престъпност е почти нулево, така че няма оръжия, защото няма нужда. Ако гражданин на Исландия иска да се присъедини към военните, може да се присъедини към норвежката армия, според договора между тези две страни.

9. Почти никой не пие или пуши в Исландия

В Исландия учените открили кои биохимични процеси причиняват пристрастяване, което им позволява да намалят броя на пушачите и пиячите до 3-5%. Различните химикали в алкохола и цигарите предизвикват някои биохимични процеси в мозъка, които правят тялото пристрастено към тях. Тези учени решили да опитат да намерят дейности, които активират същите процеси в мозъка, но по естествен начин. Например, танци, музика, рисуване и спорт.

10. В Исландия хората вярват в тролове и елфи

Според местния фолклор троловете живеят в камъни с кръгла форма. Ако човек от Исландия види такъв камък по пътя си, той никога няма да го докосне и ще се опита да го заобиколи, за да не го безпокои. И ако е необходимо да се транспортира "къща на трол” на друго място, се назначава специален човек, който може да говори с трола и да го помоли да си тръгне. Дори когато има нужда да се изгради нова магистрала, строителите винаги се консултират с експертите по фолклор, за да не се наруши спокойствието на троловете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

12 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay