4 важни неща, които трябва да знаете за цитонамазката

4 важни неща, които трябва да знаете за цитонамазката

Жените под 35-годишна възраст са най-голямата група хора, които страдат от рак на шийката на матката. Въпреки този страшен факт, откриването на заболяването рано означава пълно излекуване. Цитонамазката е изключително важна, защото може да подскаже, че се случва нещо лошо още преди да се е случило и с просто манипулация всичко се оправя. Много жени пропускат това изследване, но не бива да го правите. То е много безобидно, не е болезнено и отнема 5 минути. А може да спаси живота ви. Неизвестността плаши хората, затова сега ще ви обясним подробно как протича изследването и защо е важно. 

Кога трябва да го направите?

Цитонамазката трябва да се прави на 6 месеца. В някои случаи е достатъчно и веднъж годишно, например при по-малки момичета и по-възрастни жени. Изследването трябва да се направи на около 14-тия ден след менструацията. Ако имате нередовен менструален цикъл, изчакайте менструацията ви да свърши и тогава си запазете час за преглед. 

Къде можете да го направите?

Това изследване не изисква специална апаратура или обстановка, така че може да бъде направено във всеки гинекологичен кабинет. Цитонамазката се счита за част от рутинния преглед, така че почти всеки гинеколог може да я прави. 

Как точно протича взимането на пробата?

Вашият лекар ще ви помоли да свалите бельото си и да седнете на стола. Лекарят ще постави във влагалището спекулум, на който има голямо количество лубрикант, за да не изпитвате дискомфорт. След това с малка четчита, наподобяваща четка от спирала за очи, ще вземе клетки от шийката на матката. Това е всичко! Изследването трае не повече от 5 минути, а резултатите са готови след около седмица.

Кой прави изследването?

Обикновено изследването се прави от самия лекар, но може да бъде извършено и от медицинска сестра. Това зависи от клиниката или кабинета, който посетите и от вашите желания.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay