5 начина да се справите със свръхактивния пикочен мехур

5 начина да се справите със свръхактивния пикочен мехур

Повечето хора уринират около 6-7 пъти на ден. Ако имате нужда да уринирате по-често или трудно задържате урина, събуждате се по няколко пъти нощем, за да ходите до тоалетната, вероятно имате свръхактивен пикочен мехур. Това състояние може да причини инконтиненция и други негативни ефекти и трябва да се лекува възможно най-бързо.

Ето как да третирате това състояние:

1. Контролирайте приема на течности

Важно е да пиете достатъчно вода през деня, за да останете хидратирани, но пиенето на прекалено много течности всъщност не е добро за вашето здраве, тъй като това може да ви накара да използвате тоалетната по-често. За да избегнете претоварването на пикочния мехур, е по-добре да намалите приема на течности с 25%, така че пикочният ви мехур да не бъде абсолютно пълен.

Трябва също да избягвате да пиете кафе, черен чай, алкохол и газирани напитки, защото те причиняват повече стрес върху пикочния мехур.

2. Обучете пикочния си мехур

Разписание на ходенето до тоалетна. За да предотвратите инконтиненция, опитайте да определите колко често използвате тоалетната и се придържайте към някакъв график. След това добавете около 15 минути към момента (например, ако използвате тоалетната на всеки час, планирайте посещенията на всеки час и 15 минути). Посещавайте тоалетната при всяко планирано посещение, дори ако в действителност не се налага да пишкате.

Забавяне на уринирането. Можете да третирате вашия свръхактивен пикочен мехур, като удължите времето между вашите уринирания. Започнете с малки забавяния (около 30 минути) и постепенно трябва да стигнете до момента, в който ще уринирате на всеки 3-4 часа.

Двойно уриниране. Двойното уриниране е техника за уриниране два пъти за кратък период от време. Ето най-ефективния начин да го направите: След като приключите с уринирането, изчакайте 20-30 секунди. След това леко се наведете напред и се опитайте отново да уринирате.

3. Контрол на теглото

Наднорменото тегло може да влоши проблемите с пикочния мехур и да причини стрес инконтиненция. Ако развиете стрес инконтиненция, пикочния мехур отделя малки количества урина, когато сте физически активни или когато кашляте или кихате. Отслабването може да ви помогне да облекчите свръхналягането на пикочния мехур и мускулите, които го заобикалят.

4. Акупунктура

Някои изследвания показват, че акупунктурната стимулация, приложена върху лумбосакралната област (долната част на гърба), може да ви помогне да увеличите контрола на пикочния мехур и да лекувате честото уриниране, като освободите стреса и напрежението в района.

5. Укрепвайте мускулите си

За да контролирате уринирането, можете да подсилите мускулите на пикочния мехур. Първо, ще трябва да идентифицирате тези мускули, като спрете потока на урина в средата на потока. След като почувствате мускулите на таза, можете да започнете да ги тренирате, като правите упражнения с празен пикочен мехур за най-малко 6-8 седмици.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay