5 признака, които показват, че може да имате язва

Подуването и киселините са само част от симптомите

5 признака, които показват, че може да имате язва

Голям процент от хората има язва в даден момент от живота си. Противно на общоприетото схващане, пикантните храни не причиняват стомашна язва. Нито пък стреса, но има вече имате язва, тези неща влошават симптомите. Двете основни причини за поява на язва са бактериалната инфекция, наречена Н. pylori и продължителното приемане на аспирин и болкоуспокояващи с нестероидни противовъзпалителни средства. 

Има дебел слой слуз, който предпазва стомаха от хранисмилателните сокове, които са много киселинни. Когато има лигавична сухота, соковете разяждат тъканта и причиняват язва. 

Мислите, че може да имате язва? Основните симптоми, за които трябва да следите са доста неспецифични, защото могат да са породени от още много заболявания, така че ако имате някои от следните симптоми, задължително посетете лекар:

1. Стомашна болка

Най-честият симптом на стомашната язва е стомашната болка - обикновено, тъпа, пареща, която се усеща в средата на коремната област.  Болката обикновено се появява между храненията и през нощта, когато киселината се отделя в стомаха, но няма храна, която да я "попива". Приемането на антиациди може временно да облекчи болката, но тя ще продължи да се връща, докато проблема не се реши от специалист.

2. Киселини

Тъй като язвата е непрекъснато с контакт с киселини, болката в стомаха може да се съчетае с хронични киселини. Възможно е да се появят и други симптоми, като подуване, оригване и чувство за пълнота на стомаха.

3. Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането се дължат на възпалението, която се проявява в резултат на развитието на язвата. Възпалението на стомашната лигавица предизвиква периодични контракции (гадене) и ако мускулите на коремната стена се свиват достатъчно силно, това може да предизвика повръщане.

4. Кървави изпражнения/ повръщано

Язвите могат да кървят и да причинят повръщане, особено повръщане на кръв или кафява материя (която е разградена кръв, която се намира в стомаха). Вашите изпражнения може да станат черен цвят, който отново може да бъде показателен за разградената кръв. И двете са признаци, които изискват спешно медицинско обслужване.

5. Болка в гръдния кош и гърба

Болката от язва на стомаха може да се движи, стигайки до гърба или гръдния кош. Ако язвата проникне през стената на червата, болката може да стане по-интензивна, по-продължителна и по-трудна за облекчаване. Язвите също могат да причинят перфорация (когато обвивката на стомаха се разцепва), в този случай може да получите внезапна и тежка стомашна болка, която постоянно се влошава и трябва да се насочите към болницата.

Ако не изпитвате симптоми, които изискват спешна медицинска помощ, отделете време, за да говорите с Вашия лекар за най-добрия подход. Ако лекарят има подозрение за язва, може да бъдете посъветвани да се подложите на горна ендоскопия, за да я диагностицирате и лекувате по подходящ начин. Язвите се лекуват предимно с лекарства за понижаване на киселинността и, ако се открие Н. pylori, с антибиотици.



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay