5 прости правила от лекари за отглеждане на здраво дете

5 прости правила от лекари за отглеждане на здраво дете

Когато човек има бебе, често губи здравия си разум. И не става дума само за безсънните нощи. Един от най-големите страхове на всяка майка и баща е, че нещо не е наред с детето им. Въпреки това, добър педиатър би казал, че повечето деца растат и се развиват по абсолютно нормален начин. А работата на родителите е да останат спокойни и да правят някои от най-необходимите неща, за да отгледат здраво човече.

Събрахме 5 от най-важните факти за детското здраве, които всички родители трябва да знаят:

1. Не предписвайте лекарства сами

Няма ситуация, в която да можете да давате лекарство без рецепта. Дори ако детето на ваша приятелка имаше същите симптоми и тези хапчета му помогнаха или нещо подобно. Малко хора мислят, че дори простите капки за нос могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Ако ситуацията не е критична и не е необходимо да се извиква линейка, просто отидете на лекар при първа възможност.

2. Подсилете имунната система

За да сте сигурни, че детето расте по здравословен начин и може да се бори с вируси и бактерии, трябва да създадете най-добрите условия за развитие на имунната система. За да направите това, трябва:
Опитайте се да продължите да кърмите детето до поне 6 месеца;

Създайте комфортни условия у дома (нормална температура, нормална влажност и често проветряване);

Извеждайте детето навън всеки ден;

Не пренебрегвайте физическата активност;

Уверете се, че детето спи достатъчно и добре.

3. Бъдете търпеливи

Здравословните проблеми на някои деца, с които родителите може да се наложи да се справят, могат да изчезнат сами, когато детето порасне. Например, непоносимост към храни или колики.

4. Не пренебрегвайте ваксините

Наскоро анти-ваксинното движение обърка много деца и възрастни. Работата е там, че преди няколко десетилетия полиомиелит, тетанус и дифтерия убиват много деца. А ТБ все още е сериозен проблем в много страни. Няма дори един квалифициран лекар, който да препоръча на пациента да не се ваксинира. Няма нито един родител, който да знае достатъчно за ваксините, за да вземе това решение и да няма последици.

5. Помнете симптомите

Понякога, дори ако децата се гледат добре, те все пак се разболяват. Това е нормално, това е начинът, по който имунната система се учи. Но всеки родител трябва да е наясно със симптомите на най-популярните болести, които изискват възможно най-скоро да се обадите на специалист, като:
Пневмония: затруднено дишане, промяна на цвета на кожата, лош апетит, тревожност, треска (може да се появи много късно).

Ротавирусна инфекция: загуба на апетит, умора, тревожност, повишена температура, повръщане, диария, хрема, кашлица.

Бронхит: треска, затруднено дишане, кашлица, слабост, загуба на апетит, главоболие, изпотяване, промяна на цвета на кожата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay