5 скрити причини, поради които не можете да отслабнете

5 скрити причини, поради които не можете да отслабнете

Вече сте опитали всички съществуващи диети, включително такива без въглехидрати, без мазнини и с ниско съдържание на протеини? Ако сте следвали диета, при която не се яде особено много или сте се опитали да броите калориите на всяко хранене и все пак някак си всички ваши опити да отслабнете не са успешни досега, може да осъзнаете, че нещо не е наред с всички тези техники. В тази статия ще обясним какво може да причини вашия провал при загубата на тегло.

1. Ядете протеини и въглехидрати отделно 

Феновете на разделното хранене са сигурни, че трябва да ядат протеини и въглехидрати отделно, в противен случай храната гние в стомаха.

Обикновените принципи на анатомията обаче напълно разрушават тази теория. Нивото на стомашната киселина в стомаха ви превръща процеса на гниене в невъзможно състояние и има дванадесетопръстника между стомаха и тънкото черво, който напълно усвоява протеини, въглехидрати и мазнини в същото време. Освен това са необходими различни ензими за смилане на протеини и въглехидрати.

Какво да направите: забравете за отделянето на храната, която ядете. Ако ядете протеини и въглехидрати отделно, храносмилателната система не може да функционира правилно и ще получите стомашни проблеми, вместо да видите положителни резултати за загуба на тегло.

2. Не използвате нож, когато се храните

Нашият мозък се нуждае от около 20 минути, за да разбере, че сме изяли нещо и да прецени кога сме се наяли. Но ние често успяваме да изядем толкова много храна през тези 20 минути, в резултат на което мозъкът започва да сигнализира за преяждане.

Какво да направите: когато се храните, използвайте нож и правете малки хапки. Първо, това ще направи процеса на ядене по-бавен и ще стимулира храносмилането ви. На второ място, ще ви се струва, че сте се наяли повече, отколкото всъщност сте.

3. Ядете прекалено много здравословна храна

Може да си мислите, че ако ядете само салати, риби и пресни плодове, не бива да се притеснявате за натрупване на тегло, но за съжаление това не е вярно.

Една супена лъжица зехтин съдържа около 150 килокалории, а в половината от голямо авокадо има същото количество калории. Ако добавите домат, краставица и тиквени семки, за да направите салата, вашата лека растителна закуска ще се превърне в истинска вечеря от 500 килокалории.

Какво да направите: проучванията показват, че яденето твърде много, без значение дали ядете сладкиши или зеленчуци, е опасно за вашето здраве и също засяга килограмите ви. Така че, ако искате да сте слаби, трябва винаги да обръщате внимание на размера на порцията.

4. Обичате детоксикиращите диети 

Пресните сокове и смуутита със сигурност са полезни за вас, но не и в случаите, когато вашата диета се състои само от тях. Ако следвате този вид диета, тялото ви губи вода и мускулна маса вместо мазнини. В крайна сметка ще си върнете бързо теглото, което сте загубили.

Какво да направите: вместо сокове, изберете цели зеленчуци и плодове. С тях тялото ви ще получи всички необходими витамини и фибри, което е важно за гладкото храносмилане.

5. Броите калории 

Съдържанието на калории в храните се отчита чрез изгаряне на проба от продукта в херметична камера. Това количество калории обикновено се записва върху етикета с хранителните факти върху даден продукт. Никой обаче не може да каже със сигурност колко калории ще бъдат усвоени от тялото ви.

Също така не можете да преброите точно колко калории изгаряте през един обикновен ден. Ето защо процесът на преброяване на калориите няма да ви помогне да свалите толкова килограми, колкото искате.

Какво да направите: при избора на продукт обърнете внимание на това колко е здравословен и колко витамини и микроелементи съдържа, вместо колко калории има. Не забравяйте, че една шепа бадеми ще бъде много по-здравословна за вас от половин шоколадово блокче, въпреки че и двете съдържат 300 килокалории.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay