7 начина за лечение и предотвратяване на киселини в стомаха

7 начина за лечение и предотвратяване на киселини в стомаха

Вероятно има доста хора от вас, на които думата "киселини" им е до болка позната. Около 40% от хората изпитват киселини веднъж месечно. Уморихте ли се вече да търсите лек? Всъщност, решението на този проблем е много просто: промени в някои навици. 

Ще ви предложим някои прости неща, които можете да направите, за да предотвратите появата на киселини. 

1. Изберете правилната поза за сън 

Когато става дума за киселини, позата, в която спите, има голямо значение. За хората, страдащи от киселини, най-добрата поза за сън е на лявата страна, тъй като по този начин се подпомага храносмилането. Друг начин да спите е горната част на тялото ви да е леко повдигната, защото това предотвратява стичането на стомашна киселина в хранопровода. 

2. Внимавайте какво ядете

Избягването на храните, които ви причиняват киселини, е най-добрия начин да се отървете от тях. Списъкът включва цитрусови плодове, кафе, газирани напитки, мента, домати, алкохол, шоколад, чесън, лук и пикантни храни. Колкото по-качествена храна ядете, толкова по-добре. 

3. Обърнете внимание на това как ядете

Много е важен начинът, по който се храните. Яжте бавно, дъвчетете храната и разделяйте дневната си доза храна на малки порции. Вместо да имате 2 обилни хранения, по-добре е да имате 5 по-скромни. Също така избягвайте консумирането на храни, които са прекалено топли или прекалено студени. Друго много важно нещо, което трябва да запомните, е, че трябва да минат най-малко 2 часа от храненето, преди да си легнете. 

4. Грижете се за тялото си

Това означава да спрете да пушите, да пиете и да намалите теглото си. Обикновено здравото тяло определено допринася за стабилизирането на гастроентерологичните процеси.

Може да сте развълнувани да чуете, че загубата дори на няколко килограма може да донесе бързо облекчение от киселините. Това показват последните проучвания. Учените не са напълно сигурни как работи това, но едно от предположенията е, че излишната мазнина оказва допълнителен натиск върху стомаха ви, карайки течността да се покачва.

5. Намерете вашите суперхрани

Трябва да познавате враговете си, но също така трябва да познавате и съюзниците си. Когато става дума за киселини, трябва да знаете кои храни ви се отразяват добре и кои не. Например овесените ядки, месото, плодовете, джинджифилът ще помогнат на храносмилателната ви система да функционира правилно. 

6. Не носете тесни дрехи 

Това може да звучи малко изненадващо, но е доказан факт: тесните дрехи и колани оказват допълнителен натиск върху корема и предизвикват повишаване на количеството течност в стомаха ви. Така че преосмислянето на вашия гардероб може да не е толкова лоша идея.

7. Намалете стреса

Учените все още не са сигурни дали самият стрес влошава киселините, но те знаят, че определено е друго предизвикателство. Една от теориите е, че стресът ни прави по-податливи на различни физически дискомфорти, включително киселина в хранопровода.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay