7 начина, по които активният въглен може да направи чудеса с тялото ви

7 начина, по които активният въглен може да направи чудеса с тялото ви

Повечето хора знаят за едно приложение на активния въглен- той помага при раздразнен стомах. Но се оказва, че този уникален продукт има още много ползи за здравето и може да прави чудеса с тялото. Само си представете: активният въглен може да абсорбира хиляди пъти собствената си маса, което му помага да привлича много отровни частици. Благодарение на тези силни абсорбиращи свойства, активният въглен може да ви помогне да се справите с много здравословни проблеми- от зъбната плака и черните точки до кожните обриви и ухапвания от насекоми. 

1. Може да избели зъбите ви

Активният въглен има отрицателен електрически заряд, който му помага да привлече токсините и свободните радикали, които имат положителен заряд. Той също така привлича и свързва малки частици плаки, които оцветяват зъбите ни, и това обяснява ефекта на избелването на зъбите. Активният въглен се добавя към различни пасти и прахове за зъби, но можете сами да направите самият продукт за почистване на зъбите.

Всичко, от което се нуждаете, е някакъв активен въглен на прах, който можете да извлечете от капсули, или просто да смачкате няколко хапчета. Вземете тази прах и влажна четка за зъби, мийте зъбите, както обикновено, и оставете да постои за няколко минути. Изплакнете устата си с голямо количество вода. Бъдете внимателни: ако имате шапки, корони или порцеланови фасети, активният въглен може да ги оцвети. Зъболекарите също предупреждават, че домашно приготвената паста е твърде абразивна, така че е по-добре да не я използвате много често.

2. Може да помогне при акне и черни точки

Активният въглен се свързва с бактериите, мръсотията и токсините, които всички ние носим на кожата си и които причиняват черни точки и акне. Има редица продукти за грижа за кожата, които съдържат активен въглен, който можете да използвате, или можете също да опитате да си направите маска за лице сами.

Смесете ½ чаена лъжичка активен въглен с 2 супени лъжици вода. Нанесете разтвора върху лицето си с четка за грим. Оставете да изсъхне, докато стане напълно матирана и след това я изплакнете с вода. Друга рецепта за маска за лице предлага смесване на прах от една капсула с активен въглен с 2 супени лъжици гел алое вера.

3. Може да облекчи сърбежа и обривите, причинени от ухапвания от насекоми

Ако имате ужилване от пчели или ухапване от комар, но нямате лекарств за облекчаване на сърбежа, не се притеснявайте. Тъй като активният въглен се свързва с отрови, токсини и алергени, той може да ви послужи като добро средство за облекчаване на сърбежа и защита в тези случаи.

Вземете прах от една капсула с активен въглен и го смесете с ½ супена лъжица кокосово масло. Нанасяйте разтвора върху засегнатата област на всеки 30 минути, докато сърбежът изчезне. Експертите казват, че активният въглен може да бъде ефективен и за лечение на обриви, причинени от отровни растения, като отровен бръшлян.

4. Активният въглен може успешно да се бори с плесен и да предотврати причинените от него заболявания

Много от нас са изложени на мухъл у дома или на работното място, без дори да го знаят, и мухълът може да причини бъбречна, чернодробна и мозъчна неизправност, сърдечни заболявания, главоболие, повръщане и дори депресия. Има широк спектър от химически продукти, които могат да ви помогнат да се отървете от мухъл, но ако не искате да използвате химикали, има и естествени средства.

Заедно с масло от чаено дърво, сода за хляб и ябълков оцет, активният въглен има силни противогъбични свойства. Смесете ½ чаша активен въглен на прах с една чаша вода и нанесете тази паста върху плесенясалата област. Оставете да престои 10-20 минути и след това я изплакнете с вода.

5. Може да предпази черния дроб и бъбреците от токсините

Почти всеки ден сме изложени на токсини чрез нашите храни, домове, околна среда и работно място. Токсините имат лошо влияние върху нашите органи и системи. Ако знаете, че сте яли някои опасни химически третирани храни, или сте прекарали известно време на място с тежки метали и токсини, приемането на активен въглен може да бъде спешна помощ за черния дроб и бъбреците. Експертите препоръчват приемането на 2 капсули с активен въглен след излагане на токсини.

6. Може да почисти косата от мръсотията и натрупването на козметични продукти

Благодарение на натрупването на продукти за красота и замърсяването косата ни може да стане мазна и да загуби своя блясък. Активният въглен абсорбира всички замърсявания и токсини от косата и скалпа и им помага да се измият. Смесете една чаена лъжичка активен въглен на прах, 2 супени лъжици шампоан с натурални съставки и ½ чаша топла вода. Нанесете веществото като обикновен шампоан върху мокра коса и след това изплакнете с вода. Бъдете внимателни: активният въглен може да оцветява косата ви.

7. Може да помогне за пречистване на храносмилателния тракт

Когато вдишваме мръсен въздух и ядем храни, третирани с химикали и пестициди, ние натрупваме големи количества отровни вещества в телата ни. Чрез премахване на токсините и алергените от храносмилателния ви тракт, ще повишите имунната система и ще подобрите работата на цялото тяло. Някои лекари препоръчват приемане на 10 грама активен въглен 90 минути преди всяко хранене в продължение на 2 дни, но винаги можете да намерите подходящата информация за дозата на опаковката на капсулите с въглен.

Можете също да опитате да добавите необходимото количество активен въглен в храната си, например, в шейка. Но внимавайте: активният въглен има силни свързващи свойства, така че може значително да намали ефекта на всички лекарства, които приемате.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay