7 признака на анемия

7 признака на анемия

Анемията е състояние, при което тялото ви няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, с други думи, когато те не носят достатъчно хемоглобин или когато тези клетки не правят това, което трябва да правят. Червените кръвни клетки са отговорни за въвеждането на кислород в тялото ни и отстраняването на въглеродния диоксид от него. Ако тези процеси не работят правилно, ние биваме отровени от въглеродния диоксид. Причините за това може да варират и може да се лекува.

Подготвихме списък с признаците на анемия:

Признаци на анемия

Причините за анемията могат да бъдат много различни. Разбира се, всички ние сме уморени от време на време, но ако наблюдавате повечето от тези симптоми, струва си да посетите лекар.

1. Бледа кожа и бледост на вътрешността на долните клепачи

Когато нашето тяло не получава достатъчно кислород или страда от намален брой червени кръвни клетки, нашата кожа променя цвета си и изглеждаме много бледи. Това важи не само за лицето, но и за цялото тяло, особено за ръцете, за вътрешната част на долните клепачи и за езика.

2. Неправилен сърдечен ритъм

Ниските нива на хемоглобина карат сърцето да работи по-трудно от нормалното, за да изпомпва кръвта през нашата система, трябва да работи усилено, опитвайки се да ни даде достатъчно кислород, което може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм.

3. Умора

Ако нашите органи не получават необходимото количество кислород, нашето тяло трябва да работи много по-усилено, за да произведе достатъчно енергия за ежедневното функциониране и това ни кара да се чувстваме много уморени и изтощени.

4. Проблеми с концентрацията

Всички наши органи изискват кислород, за да функционират добре и мозъкът не е изключение. Ако нивото на кислорода е по-ниско от това, което е необходимо, не можем да мислим трезво и страдаме от лоша концентрация и трудно фокусиране.

5. Изтъняване на ноктите

Крехките, тънки и чупещи се нокти са друг признак на анемията, който не е много познат на хората. Ноктите изискват кислород, за да бъдат здрави. Затова при липсата на кислород, ноктите стават чупливи.

6. Пукнатини по ъглите на устните

Повечето от нас имат сухи или напукани устни понякога от вятъра, слънцето или ниските температури, но анемията причинява специфични пукнатини, които засягат ъглите на устните.

7. Необичаен апетит за нехранителни неща

Учените все още нямат обяснение защо анемията причинява тези странни желания, но най-често срещаните са апетита за пръст, тебешир или лед.

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay