8 признака, че в тялото ви има прекалено много естроген

8 признака, че в тялото ви има прекалено много естроген

Естрогенът е основният женски хормон, който отговаря за развитието и регулирането на репродуктивната система и половите характеристики като космите на подмишниците, растежа на гърдите и менструалния цикъл. Много е важно да го контролирате и да го поддържате на нормално ниво, защото прекомерният естроген може да причини рак сред жените.

Причини за излишък на естроген: 

Има 2 случая, в които естрогенните нива се повишават естествено и това е по време на пубертета и бременността. Но това може да се случи и по други причини. Можем да получим прекалено много естроген от околната среда или от храната.

Днес не е трудно да се увеличи нивото на естроген, тъй като се съдържа в храни, които имат токсични пестициди, хербициди и хормони на растежа. Бъдете внимателни, когато купувате продукти в супермаркета: проверете описанието и къде е бил произведен продукта.

Освен тези причини може да има и други причини, свързани с нашия начин на живот:

Прекомерно консумация на алкохол и лекарства

Сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане

Стрес

Признаци на висок естроген при жените:

Обърнете внимание на тези признаци и не се колебайте да отидете при лекаря, ако откриете нещо, което ви безпокои. Ако нивото на естроген е високо, може да почувствате потенциални симптоми като:

1. Подуване и чувствителност на гърдите

Много жени чувстват промени в гърдите си по време на цикъла и бременността си, защото гърдите са много чувствителни към хормони. Ако имате болки в гърдите или ако сте забелязали, че са подути повече от обичайното, това може да се дължи на висок естроген.

2. Промени в настроението

Естрогенът влияе на вашето психическо състояние и емоции. Тези чувства напомнят за състоянието при ПМС. Може да се чувствате депресирани или да бъдете разтревожени.

3. Фиброкистозни бучки в гърдите

Ако имате излишък на естроген, гърдите ви могат да станат на бучки. Те могат да бъдат болезнени. Не се колебайте да отидете на лекар незабавно, ако сте открили бучка в гърдата ви.

4. Косопад

Обикновено това е мъжки проблем, но когато произвеждате прекалено много естроген, може да имате засилен косопад. Това може да доведе до още по-депресивно състояние. Но трябва да помните, че броят на изгубените косми зависи и от начина ви на живот.

5. Качване на килограми

Не преяждате и не лежите по цял ден, а въпреки това качвате килограми? Това може да е признак на излишък на естроген. 

6. Нередовен менструален цикъл

Ако имате редовен цикъл и изведнъж започне да ви закъснява или подранява, това е нещо, на което трябва да обърнете внимание. Менструалният цикъл се контролира от нивата на хормоните в тялото ви, а ако има дисбаланс на един, целият менструален цикъл може да се разбърка.

7. Чувствате се изморени през цялото време

Ако имате проблеми със съня, може да се чувствате изтощени през цялото време. Това е нормално. Но ако сте забелязали, че сте уморени повече от обичайното и начинът ви на живот не се е променил, това може да е предупредителен знак, че трябва да проверите нивата на хормона.

8. Проблеми със съня

Прекомерният естроген може да причини различни проблеми със съня. Може да не можете да спите, или обратното, може да се чувствате сънливи през цялото време. Обърнете внимание, ако навиците ви, свързани със съня са се променили внезапно, без да има някаква причина или промяна в нивата на стрес.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay