8 факта за херпесите, които не знаете

Време е да обогатите знанията си за херпесите

8 факта за херпесите, които не знаете

Когато чуете думата "херпес" вероятно на ум ви идват 2 неща: "рана от настинка" и "гениталии".

Като се има предвид, че повече от половината от населението има орален херпес и всеки 6-ти- генитален херпес, има няколко факта, които трябва да знаете.

Например, знаете ли, че има над 100 вида херпес? Нямахте представа, нали? Ето още 8 неща, които трябва да знаете за херпесите:

1. Има над 100 различни вида херпес

Но има само два вида, за които можете да се изследвате чрез кръвта- HSV-1 и HSV-2. Останалите видове се установяват чрез повече изследвания и в  момента няма как да се изследвате за тях.

В миналото HSV-1 най-често е свързван с орални херпеси, мехури по и около устата, докато HSV-2 се свързва с гениталните херпеси. Но не се лъжете: можете да получите и двата вида в интимната област.

2. Може да бъде сбъркан с гъбична или бактериална инфекция

Съществуват различни видове херпеси и съответно различни нива на тежест, с различни симптоми, както и такива без симптоми. Често, ако човек не е имал херпес преди, може да обърка симптомите с тези на гъбична или бактериална инфекция: болка в областта на гениталиите, усещане за парене и различни течения.

Ако вашият лекар ви лекува за гъбична или бактериална инфекция и не забелязвате подобрение, трябва да настоявате да ви изследва за херпес.

3. Наличието на херпес ви предразполага към заразяване с други полово-предавани болести

По-скоро проблемът тук е поведенчески. Например, ако сте имали хламидия като тийнейджър, това не означава, че сте по-предразположени към поява на херпес на 30-годишна възраст. Може би вашето поведение е това, което ви излага на риск. Ако имате херпес е добре да се изследвате и за други полово-предавани болести. Освен това гениталния херпес е свързан с повишен риск от ХИВ. Това е така, защото има локално възпаление и разрушаване на кожата, което може да направи заразяването по-лесно.

4. С възрастта, вирусът губи способността си да се разпространява

Колкото по-възрастни ставате, толкова повече вирусът губи своите способности за разпространение.

5. Можете да предвидите избухването на вируса

Има такова явление, известно с името продром. В този случай, пациентът има симптоми още преди да се е появила лезията. Херпесният вирус живее в корените на нервите на гръбнака и когато вирусът се активира, причинява лезия в определена област. Така че пациентите съобщават за сърбеж, изтръпване и парене. Ако забележите тези симптоми, можете веднага да започнете лечението и ще намалите сериозността и продължителността.

6. Презервативите имат значение

Когато вирусът не е активен, можете да правите секс с презерватив. Използването на презервативи намалява риска с 30%. Но не забравяйте, че при късане или изхлузване, поставяте партньора си на риск.

7. Можете сами да се заразите с херпес

Да, възможно е: ако докоснете оралния си херпес и имате контакт с гениралиите си, може да се заразите. Това не е често срещано, тъй като хората развиват антитела, които предотвратяват такива неща, но е възможно. Херпесът може да се разпространи и на други места. Най-доброто, което можете да направите? Не докосвайте херпесите си.

8. Антивирусните лекарства могат да помогнат

Има различни лекарства, които се приемат като лечение от 3 до 10 дни, в зависимост от тежестта на симптомите. Но има и такива, които се приемат ежедневно и потискат симптомите, като предотвратяват появата на херпес. Има надежда, че херпесите ще станат по-лесно управляеми в бъдеще.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay