9 съвета, за да се откажете от пушенето

Веднъж завинаги

9 съвета, за да се откажете от пушенето

Опитвате се да спрете цигарите отдавна? Знаете, че е вредно, че ви носи повече вреди, отколкото ползи, но въпреки това ви е много трудно, защото се е превърнало в навик. Та как ще пиете сутрешното си кафе без цигара, как ще излезете с приятели на заведение и няма да изпушите няколко цигари в приятна компания. Ами в стресови ситуации? Как ще се борите с тях? Ще ви дадем 8 съвета, с които ще ви е по-лесно да се откаете от вредния навик.

 

Изберете си реална дата, от  която спирате да пушите

Да, знаем, че всички спират да пушат от утре и така и не спират. Затова си помислете откога наистина можете да спрете да пушите. Например, ако предстои уикенд и парти с приятели, вероятно планът ви няма да с изпълни. Затова помислете кога наистина можете да не пушите.

 

Освободете се от рутината

Цигарите са се превърнали във ваше ежедневие и всеки път, когато пиете кафе и след като закусите, всеки път, когато се видите с приятели, цигарите ви съпътсватт. Трябва да се опитате да скъсате тази рутина и да заместите, ако е необходимо, с нещо друго цигарите. Можете да пиете кафе със сладки, след закуска да тичате, а с приятелите си, поне в началото, да се виждатевъв вас. Избягвайте места, на които се пуши, защото в началото психиката ви е лабилна.

 

Използвайте никотинови заместители

Когато искате да спрете да пушите, могат да ву помогнат заместители като дъвки, валериан, зубан.

 

Направете списък с ползите от това, че спирате да пушите

Като например намаляването на риска от Рак, намаляване на риск от сърдечно-съдови заболявания, по-чисти бели дробове, по-малко задъхване при изкачване и т.н.  Щом видите позитивите написани, ще бъдете мотивирани да водите един по-добър начин на живот.

 

Направете си калкулация колко пестите  без цигари

Със сигурност бюджетът ви ще стане по-голям, защото цигарите са си един голям разход. Това допълнително ще ви мотивира да продължавате в същия дух.

 

Медитацията помага

Медитацията помага да се успокоим, да намерим хармония със себе си и да се справяме по-лесно с нещата от живота. Ако медитирате редовно, спирането на цигарите няма да представлява особено голям проблем за вас.

 

Ходете повече пеша

Според едно канадско проучване, ходенето пеша е чудесен начин да откажете цигарите.

 

Можете да четете книги, помагащи да спрете да пушите

Има много такива четива, които наистина помагат и са изпробвани.

 

Можете да се доверите и на приложенията на телефона

Така, както има приложения за какво ли не, има приложения и помагащи ви да спрете тютюнопушенето. Много полезно и удобно е приложението Ex Smoker. Ex Smoker съдържа персонална статистикa за напредъка, който отказващият цигарите е постигнал, както и общи данни за прогреса на всички потребители, здравни съвети и други полезни функционалности. Всеки ден приложението напомня за различните ползи от спирането на цигарите – подобряване на здравето, увеличаване на живота, спестяване на пари и време – ценни моменти, които да бъдат споделени с близките.

 

Бъдете разумни, спрете цигарите навреме! Това е една добра инвестиция в здравето ви!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay