Ако имате високо кръвно налягане или разширени вени правете тези неща

Започнете да правите тези 7 неща

Ако имате високо кръвно налягане или разширени вени правете тези неща

Почти всеки човек понякога има студени крайници или изтръпване на пръстите. Ако това се случва всеки ден обаче, имате нужда от помощ. Това е сигнал, че кръвообръщението ви е лошо, което може да доведе до проблеми с бъбреците, разширени вени и други заболявания.

Ще ви предложим някои храни, които можете да добавите към менюто си, както и някои действия, които можете да предприемете, за да подобрите кръвообръщението си.

1. Вземете си домашен любимец

Домашните любимци, особено кучетата, намаляват риска от сърдечни заболявания. Създаването на специална връзка с вашия домашен любимец намалява сърдечния ритъм и помага да управлявате стреса. Освен това, притежаването на куче гарантира, че ще се движите повече. Ходенето подобрява функцията на сърцето.

2. Избирайте вино пред бира

Клинично изследване, проведено през 2015 г., потвърждава, че пиенето на вино може да подобри здравето на сърцето ви. В сравнение с другия алкохол, виното има повече ползи, защото съдържа антиоксиданти и други растителни съединения. Но умереността е ключът към успеха: една чаша за жени и не повече от 2 на ден за мъжете.

3. Яжте люта храна

Чушките например разширяват кръвоносните съдове и увеличават кръвния приток. Те помагат на сърдечно-съдовата система да функционира по-добре и да поддържа нормалното кръвно налягане. Те също затоплят ръцете и краката ви (студени ръце или крака означава слаб кръвен поток).

Съвет: Ако лют червен пипер е твърде пикантен за вас, добавете повече лук и чесън към вашето меню. Чесънът отпуска кръвоносните съдове и повишава нивото на сероводород, което на свой ред подобрява кръвообращението. Лукът има високо ниво на антиоксиданти, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

4. Носете подходящи дрехи

Лекарите препоръчват да не носите тесни дрехи за дълги периоди от време. Плътните панталони или стегнатите дънки затрудняват циркулацията и могат да улеснят развитието на разширени вени. Леко разхлабени дрехи позволяват на кръвта да циркулира нормално в тялото ви.

5. Добавете храни, богати на фолиева киселина

Една от най-важните причини да се консумират достатъчно храни, богати на фолиева киселина, е клетъчният растеж и регенерирането. Фолиевата киселина се занимава със създаването на червени кръвни клетки и предотвратяването на анемия. Ако няма достатъчно фолиева киселина, това ще повлияе на кръвосъсирването.

Източници на фолиева киселина:

Тъмни листни зеленчуци (спанак, ряпа зеле, маруля)

Броколи и авокадо

Цитрусови плодове (портокали, грейпфрути), папая, банани, ягоди

Фасул, грах, леща

Семена и ядки (слънчоглед, бадеми, орехи)

Карфиол, цвекло, царевица и моркови

6. Вдигайте краката си

Поставянето на краката ви над нивото на сърцето ви подобрява циркулацията веднага, тъй като отнема натиска от вените и краката. Това също така ви помага да се отпуснете. Вдигането на краката намалява стреса и натиска върху кръвоносните съдове и вените ви.

7. Масаж

Добрият масаж увеличава циркулацията, тъй като стимулира кръвообращението в меките тъкани. Няколко проучвания са показали, че масажът влияе положително върху периферната васкуларна функция. Енергичните, но нежни движения трябва да са насочени към сърцето, за да стимулират лимфния и венозен кръвен поток.

Съвет: Използвайте бадеми, кокосово олио или зехтин. Ако можете, се насладете на масаж няколко пъти седмично.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay