Всичко, което трябва да знаете за хиперемезис гравидарум

Кейт Мидълтън страда от хиперемезис гравидарум

Всичко, което трябва да знаете за хиперемезис гравидарум

Наскоро Кейт Мидълтън обяви третата си бременност. Кейт страда от хиперемезис гравидарум, подобно на първите си две бременности. Симптомите на хиперемезис гравидарум, които включват упорито гадене и повръщане, пречат на Кейт да посещава някои предстоящи събития, включително първия ден на Джордж в училище.

Може да не сте чували за хиперемезис гравидарум преди първата бременност на Кейт, но истината е, че той засяга 2% от всички бременни жени.

Гаденето се смята за стандартен симптом на бременността - популярно като "сутрешно гадене", въпреки че може да се случи по всяко време на деня - и засяга около 80% от всички бременни жени. С хиперемезис гравидарум яденето и пиенето може да се окажат истински кошмар. Гаденето и повръщането могат да станат толкова тежки, че да се стигне до загуба на тегло, недохранване, дехидратация и дори възможна хоспитализация.

Жените, които имат хиперемезис гравидарум описват бременностите си като емоционално и физически изтощителни. За щастие, има някои начини да се контролира това състояние. Ето всичко, което трябва да знаете за хиперемезис гравидарум:

Какво точно причинява хиперемезис гравидарум?

Действителните причини за гадене и повръщане по време на бременност остават мистерия, но теориите включват хормонални промени, дисбаланс в нивата на кръвната захар и психологически фактори. За съжаление, това означава, че не е известно защо някои жени получават сутрешно гадене, а някои не, и следователно защо някои получават хиперемезис гравидарум, а други не.

Как да разберете дали е хиперемезис гравидарум или обикновено сутрешно гадене?

Различното е, че при хиперемезис гравидарум гаденето и повръщането могат да станат толкова тежки, че бременните жени губят тегло и са дехидратирани.

Ето кои са признаците:

Бърза загуба на тегло, поради прекомерно повръщане

Повръщане по няколко пъти на ден с невъзможност да бъде задържана вода

Повръщане на стомашни киселини и/или кръв, придружено от обилно слюноотделяне

Дехидратация

Постоянно гадене

Главоболие, световъртеж и/или припадъци


Трябва първо да се изключат други медицински състояния, като аномалии на щитовидната жлеза, диабет, стомашно-чревни смущения и недостиг на хранителни вещества.

През цялата бременност ли трае това състояние?

Има тенденденция симптомите да отслабват през втората половина на бременността, но понякога продължават до раждането.

Има ли опасност за майката и бебето?

Това състояние може да бъде опасно, ако не се лекува. Свързано е със сълзи в хранопровода, пневмоторакс, периферна невропатия и прееклампсия. Рисковете за бебето включват проблеми с растежа, недоносеността и дори смърт.

Какво е лечението?

Има няколко неща, които можете да направите, за да потиснете симптомите. Има някои лекарства против повръщане, които можете да приемате по време на бременност. Храненето е ключово при това състояние, колкото и да е трудно да се храните, при положение, че постоянно ви се гади. Трябва да се храните максимално често, дори преди да сте почувствали глад. Също така трябва да се стараете да ядете храни, богати на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини. Освен това трябва да избягвате солени, пикантни храни и такива с високо съдържание на протеини. Полезно е да ядете банани, ориз, ябълки и препечен хляб. Добре е да пиете студени, газирани напитки, в малки количества. Може да пиете чай от джинджифил, безалкохолна бира.

Също така можете да приемате витамин B6 25 mg 3 пъти дневно и да опитате акупунктура и акупресура.

Хиперемезис гравидарум ще се завърне ли, ако забременеете отново?

Както при бременностите на Кейт Мидълтън, това състояние има тенденцията да се повтаря по време на следващи бременности. Някои жени изпитват по-лека версия по време на втората си бременност, но при други е същото като първия път.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay