Въглехидратите убиват ли метаболизма ви?

Въглехидратите убиват ли метаболизма ви?

Има хиляди дебати относно това дали е по-добре да консумираме много или малко въглехидрати, когато става дума за отслбване, за оформяне на тялото, за цялостното ни здраве и т.н. Тези спорове никога няма да свършат и това е тема, по която всеки има различно мнение, което е напълно нормално, тъй като всяка диета се отразява различно на всеки организъм. Просто трябва да намерите начина на хранене, който е най-подходящ за вашия начин на живот, тип тяло и хранителни нужди. 

Знаем, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати, като кето диетата, влияят на кръвната ни захар, но искаме да разберем как нашият макронутриен профил, особено въглехидратите, може да повлияе на нашия метаболизъм.

Нашият метаболизъм е сложен процес, който се отнася до това как тялото ни произвежда енергия от мазнините, захарта и протеините и как съхранява тази енергия. Обикновено, когато хората говорят за метаболизма, те говорят за метаболитния процент - колко енергия / калории тялото може да изгори в определен период от време. Колкото повече енергия тялото ви може да произведе, толкова по-бърз ще бъде вашият метаболизъм.


Храните с по-малък термичен ефект изискват по-малко енергия за обработка, което означава, че тялото ви не трябва да работи усилено, за да ги изгори. Храни с по-голям термичен ефект изискват повече енергия за изгаряне и обработка, което означава, че тялото ви ще работи по-усилено и ще изгори повече енергия. 

Храните, които са по-богати на въглехидрати, имат по-малък термичен ефект. Само защото въглехидратите имат по-малък термичен ефект, не означава, че трябва да започнете да спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати или кето. Консумирането на умерено количество въглехидрати няма да забави метаболизма ви. 

Колко въглехидрати трябва да консумирате на ден зависи от организма ви, начина ви на живот, нивото на активност, възрастта и т.н. Най-общо казано, храната ви трябва да съдържа най-голямо количество протеини и умерено количество въглехидрати и мазнини. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay