Ето какво трябва да знаете за мускулната треска

Тренирате ли прекалено усилено?

Ето какво трябва да знаете за мускулната треска

Мускулната треска е едно от онези неща, на които всеки реагира различно. Има хора, които смятат, че мускулната треска е доказателство за ползотворна тренировка, докато други мислят, че мускулната треска е просто ужасна. В зависимост от това колко точно е болезнена, може да попаднете и в двата лагера.

Това, което повечето от нас мислят за мускулна треска, всъщност е "забавена мускулна болка" в медицинската общност и е разлино от "острата болка". Заболяването на мускулите с забавено начало е причинено от "всяка активност, която има необичайно натоварване върху мускулите", т.е. раздвижване на  мускули, които обикновено не използвате.

Лекарите не са напълно сигурни защо хората изпитват болка след тренировка, но повечето мислят, че това се случва в резултат на микроскопично увреждане на вашите мускулни влакна. След като мускулите ви се разкъсат, те трябва да се възстановят. "Тялото ви изпраща бели кръвни клетки, течности и други хранителни вещества, които помагат да се "поправи" мускулът. Това води до подуване, възпаление и болезненост. Въпреки че звучи лошо, тези микротелерони не са вредни и са част от процеса на изграждане на нови мускули.

Обикновено болката е най-силно между 24 и 48 часа след тренировка, но може да продължи и 5 дни, ако наистина сте прекалили с натоварването.


Експерти дори са измислили начин за измерване на мускулната болезненост: термичните изображения могат да помогнат за откриване на промени в температурата в кожата над мускулите, които са работили усилено (въпреки че повечето лекари просто използват скала на болката, където вие им казвате колко боли).


Всъщност можете да получите твърде силна мускулна треска. Признаците са болка в сухожилията или връзките, постоянна болезненост и много високо ниво на болка, което може да бъде предупредителен знак за нещо сериозно. 

Въпреки че има хора, които обичат да има мускулна треска, в никакъв случай не бива да си го поставяте за цел. Ако тренирате редовно, храните се правилно, спите достатъчно и се разтягате добре, не би трябвало да ви боли особено много.

Ако болката е прекалено силна, дори след като тренирате от повече от месец или е толкова силна, че дори ви буди нощем, това са предупредителни знаци, че трябва да се консултирате с лекар.

Започнете да се разтягате по-добре, да се храните по-здравословно и си осигурете нужната почивка. Също така трябва да пиете достатъчно вода и не допускайте да се залежите прекалено много.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay