Ето на какво се дължи сърбящият скалп

Ето на какво се дължи сърбящият скалп

Имате ли сърбеж на главата си, който ви побърква? Ако този сърбеж е извън рамките на нормалното, вероятно се чудите каква е причината. Алергия ли е? Инфекция? Нещо още по-сериозно? Събрахме някои често срещани (и необичайни) причини за сърбеж на скалпа, заедно с информация за това, какво можете да направите, за да спрете досадния сърбеж завинаги. 

ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ

Люспест, сърбящ пърхот, засяга половината от населението, има три основни причини: мазен скалп (не сух), натрупване на мъртва кожа или продукти за стилизиране. Силното масажиране на шампоана в скалпа може да доведе до натрупване на продукт, но ако лющенето продължава, използвайте шампоан, съдържащ цинк или салицилова киселина, които третират гъбичките, натрупванията и мазнината. Ако сърбежът продължи още няколко седмици, може да се наложи да посетите дерматолога си, за да видите дали се случва нещо друго.

СКРИТИ ПРИЧИНИ

Съставките в някои продукти за коса могат да предизвикат алергична реакция. Алергенът често е аромат или овлажняващ агент, наречен пропилен гликол. Ако цялата ви глава ви сърби, спрете да използвате тези заподозрени продукти за една седмица; ако дразненето изчезне, заменете старите си продукти с такива без аромати. Високите температури от уредите за оформяне като сешоари, преди и маши също могат да изсушат скалпа и да причинят сърбеж, така че опитайте да ги използвате на по-ниски температури. 

Когато сърбежът ви е само на едно място, това може да бъде състояние на кожата като псориазис, автоимунно заболяване, което причинява повдигнати люспести петна. Ако дерматологът ви определи това, използвайте шампоан с каменовъглен катран - звучи странно, но работи. Вашият лекар може да предпише по-силни средства за защита, ако е необходимо.

Един вид сърбеж, който е рядък, но не трябва да се пренебрегва: Твърдо място, с коричка, с диаметър около половин сантиметър може да бъде преканцерозна лезия, наречена актинова кератоза, резултат от излагане на слънце в продължение на много години. Около 10% от тях стават ракови, така че посетете дерматолога си възможно най-скоро, за да го проверите и, ако е необходимо, да го премахнете. Предотвратете бъдещите щети, като използвате слънцезащитни продукти, специално разработени за скалпа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay