Какво е диетата на пещерния човек и подходяща ли е за вас?

Какво е диетата на пещерния човек и подходяща ли е за вас?

Не е нужно да сте прекалено запалени по диетите и здравословното хранене, за да знаете, че се появяват нови и нови диети постоянно. Тъкмо свикнахме с кето диетата и се появи нова, по-модерна диета. Всъщност, тя не е съвсем нова, но започва да става популярна отново. Нейният връх на популярност беше преди няколко години. Популярността на диетата се основава на идеята, че нашите палеолитни предци са преживели по-малко заболявания като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване, поради чистата си диета и активен начин на живот.

Какво представлява диетата? 

Диетата на пещерния човек или Палео диетата, както е известна, се основава на идеята да се придържаме към хранителните навици на пещерните хора. Общо взето, ако има храна, която не е била на разположение на нашите палеолитни предци, не бива да я ядете. Тъй като пещерните хора не са се занимавали с животновъдство и фермерство, млечните продукти, зърнените и бобовите храни са извън менюто. Тази диета включва първоначална въглехидратна детоксикация, тъй като тялото трябва да свикне, че няма да получава определени хранителни вещества. А тъй като въглехидратите са основния източник на енергия, това не е много лек период. 

Какво можете да ядете?

Има много вкусни храни, които можете да ядете по време на тази диета, но въпреки това ще трябва да изключите цели групи храни, за да бъде диетата супер чиста. С акцент върху висококачествените органични, непреработени храни, можете да консумирате: яйца, месо от тревопасни животни, риба, плод и зеленчуци с нискогликемичен индекс, хранителни масла, ядки и семена. Храните, които трябва да се избягват, включват преработени храни като захар, ГМО-продукти и зърнени храни.

Какви са ползите?

Спазването на диетата на пещерния човек ви принуждава да елиминирате много храни, включително млечни продукти, транс мазнини и обработени захари, които могат да причинят здравословни проблеми като Синдром на раздразненото дебело черво, сърдечни заболявания и диабет. За хората, които спазват кето диетата, диетата на пещерния човек (която е много подобна на кето диетата) е чудесен начин за плавен преход, който няма да бъде стресиращ за организма. Но трябва да имате предвид, че не всички неща, които са позволени в кето диетата са позволени и в диетата на пещерния човек, например подправките, солта и захарта са позволени в кето диетата, но не и в тази на пещерния човек, тъй като са преработени. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay