Какво точно е "кето дъх"?

Какво точно е "кето дъх"?

Кето диетата набра огромна популярност напоследък. 

Ако отворим Instagram, кето диетата изглежда страхотно- невероятни трансформации, вкусни ястия и творенията на Starbucks. 

Това, за което хората, които са на кето диета, не говорят, са страничните ефекти, включително лошия дъх. ДА, "кето дъхът" е факт.

Кето дъхът е нещо нормално. Всъщност, дори е нещо супер естествено за тази диета. Ето какво се случва: Когато сте в кетоза, в тялото ви няма достатъчно захар, за да осигурите енергия на клетките си, така че тялото ви преобразува мазнините в енергия. Кето диета е около 70 процента мазнини, 25 процента протеин и 5 процента въглехидрати.

Когато тялото ви разгражда тези допълнителни мазнини, то произвежда кетони, които са химикали, като ацетоацетат, бета-хидроксибутират и ацетон (да, същите неща, които се използват при лакочистителите). 

Тези химикали са естествено произведени от тялото ви (така че не е нужно да се притеснявате, че са токсични или каквото и да било), но при кето диетата, има повече от тях, което означава, че вие отделяте повече от тези вещества, включително и чрез дишането (заради това е неприятната миризма на дъха). 

Ацетонът, по-специално, има тенденция да излиза през устата ви. Ацетонът, поради малкия му размер, попада в белите дробове и се изхвърля чрез дишането. И това е, което ви дава кето диетата- дъх, който мирише на лакочистител!

Какво можете да направите и изчезва ли някога този дъх?

Първо: кето дъхът не е задължително да е "лош дъх". Той просто мирише на лакочистител. 

Макар че несъмнено е неприятно, кето дъхът не остава вечно. Той е факт, докато тялото ви свикне с новата диета. Може би около 2 седмици.

Друго нещо, което трябва да запомните: Докато лошият ви дъх може да е свързан с кето диетата, той може да бъде и резултат от лоша орална грижа. Добрата хигиена на устната кухина е важна за всяка диета, така че е важно да почиствате зъбите си след всяко хранене.

Това важи особено много за диетите, които са с високо съдържание на мазнини и протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Понякога лошият дъх може да бъде причинен от увеличаване на протеиновия прием. Лесно решение: включете повече плодове и зеленчуци във вашата диета (колкото диетата позволява), за да сте сигурни, че тялото (и устата ви) получават разнообразие от храни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay