Кое се счита за високо кръвно налягане?

Кое се счита за високо кръвно налягане?

Всеки човек минава през този рутинен преглед- измерване на кръвно налягане, всеки път, когато посети лекар. Но всички ли знаем кога кръвното налягане се счита за високо? 

Не искаме да ви плашим, но високото кръвно налягане и хипертонията всъщност са много често срещани. Около 1 на всеки на трима души има високо кръвно налягане. 

Кръвното налягане определено е едно от онези неща, които не бива да игнорираме.

Кога се счита, че кръвното налягане е високо? 

Това състояние представлява точно това, което казваме. При високото кръвно налягане, налягането в кръвоносните съдове е по-високо от нормалното Има различни начини за категоризиране на това, но след като надхвърли определено ниво, се нарича хипертония.

Вашето кръвно налягане се измерва с помощта на две стойности: систолното налягане (количеството на налягането, упражнявано от вашето сърце, което изпомпва кръвта в артериите и в тялото) НА диастоличното налягане (какво натоварване кръвта упражнява върху артериалните стени в момента между две изпомпвания на сърцето).

Ако вашето кръвно налягане е 120/80, имате нормално кръвно налягане; хипертония започва, когато кръвното налягане се повиши до 120 до 129 при по-малко от 80. Етап 1 хипертония е от 130 до 139 на 80 до 89; степен 2 хипертония е 140 или по-висока на 90 или по-висока; и хипертонична криза възниква, когато систоличното налягане е над 180 и диастолното налягане се повиши около 120.

Защо трябва да се притеснявате?

Високото кръвно налягане е директен убиец. 

Високото кръвно налягане води до 2 от водещи причини за смъртни случай: сърдечни заболявания и инсулт. Така че контролирането на кръвното налягане е най-доброто нещо, което можете да направите, за да се предпазите от сърдечни заболявания и инсулт.

Ако имате хипертония прекалено дълго, това започва да уврежда някои от частите на тялото ви.

Кръвта оказва натиск върху стените на артериите, вените и капилярите, а когато това е постоянно, тези стени се повреждат. Това, от своя страна, стеснява кръвоносните съдове, което прави по-трудна работата на сърцето.

Ако имате хипертония прекалено дълго, това ще започне да се отразява на цялото ви тяло. Недостигът на кислород може да увреди бъбреците и мозъка.

Признаци на високото кръвно налягане

Хипертонията може да предизвика главоболие, гадене, напрежение в гръдния кош и общо неразположение. Други симптоми на високо кръвно налягане включват: 

Родителите ви имат високо кръвно налягане

Замаяни сте

Подути сте и имате запек

Зрението ви се влошава

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay