Лична история: Как преминава лазерна операция на очи?

Лична история: Как преминава лазерна операция на очи?

Писнало ви е от ежедневната борба с увреденото зрение? Сухи и уморени очи, размазани лещи и безполезни очила- това е само началото. Това мъчение може да свърши добре само по един начин- лазерна операция. След няколко години мъчение, реших да си я направя. Ето как мина:

Преди операцията

Ще се наложи да направите няколко консултации преди операцията, така че си освободете няколко дни. Тези консултации включват:

Предварителен преглед, за да се установи дали сте подходящи за лазерна операция. Това зависи от дебелината на роговицата ви. 

Пълен преглед за установяване на точната диагноза. 

Измерване на вътреочното налягане. 

По време на операцията

Що се отнася до самата операция, тя минава бързо и е минимално инванзивна. Ето как мина денят ми:

13.30- Влязох в болницата и заплатих операцията.

13.45- Почистиха очите ми с антисептик и ми дадоха ксанакс, за да се отпусна по време на операцията. Поставиха ми шапка на косата и бяхме готови да започваме.

14.00- Заведоха ме в операционната зала и седнах на стола. Сложиха ми обезболяващи капки. 

По време на операцията ще трябва да се отпуснете и непрекъснато да гледате червена мигаща светлина. Можете да усетите и чуете лазера, докато работи, но е наистина бързо. В един момент зрението ви ще изчезне напълно. 

Това се повтаря и на другото око, като всяко отнема по около 2 минути. Вашият лекар ще погледне очите ви под микроскоп. 

В 15.00 часа всичко беше свършило. Ще се наложи да има някой, който да ви закара вкъщи. 

След операцията

Време за спане. Необходимо е да се приберете вкъщи и да затворите очите си. Разбира се, можете да ги държите отворени, за да свършите нещо, но трябва да ги затворите възможно най-бързо. Също така ще трябва да носите предпазни очила.

Относно медикаментите, можете да приемате болкоуспокояващи, ако се налага. Очите ще ви болят и ще сълзят няколко часа след операцията и след това ще отмине. Ще ви предпишат капки, които да използвате през следващата седмица. 

Ден 1 след операцията

Ще чувствате силна умора и ще имате чувство за чуждо тяло в окото, но ще виждате. Да, колкото и странно да ви звучи, ще виждате. При някои хора има чувствителност към светлина и сухота, но не при всички. 

Какво ми се искаше да знам преди операцията

През следващите няколко седмици очите ви ще бъдат червени. Очите са супер чувствителни органи и външната намеса се отразява така. Представете си, че очите са "натъртени". Това прилича на кръвоизлив и ще приличате на демон. Също така не можете да носите грим. Освен това ще трябва да спите с предпазните очила поне седмица. Това е необходимо, освен ако не сте убедени, че можете да спите само по гръб. Зрението ви ще се подобрява и влошава през следваща седмица, не се изнервяйте, нормално е. Най-важното е да не триете очите си през следващите месеци.

Накратко-има някои неприятни ефекти, но определно си струва. Животът ви ще се промени. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay