Паник атаките и етеричните масла

Паник атаките и етеричните масла

Ароматерапията е много популярна като ефективно средство за справяне с тревожните състояния. Причината за нейната ефикасност се крие в това, че нашето тяло е създадено така, че да реагира силно и интензивно на различни видове външни дразнители, които достигат до нас под формата на аромати.

Етерично масло против стрес


В това няма нищо изненадващо, особено като се има предвид колко голяма част от информацията, която постъпва в човешкия мозък от околния свят пристига до него под формата на аромат.

Мирисът подсказва, че хлябът е почти изпечен, че плодовете са сочни и вкусни, че кафето е качествено, но също така и че някъде има изтичане на газ или месото вече не става за ядене.

Разбира се, при процедурите по ароматерапия се набляга на положителната страна на ароматите. При този тип процедури тази реакция е продиктувана от това, че телата ни реагират с богата палитра от положителни емоции на различните видове приятни ухания.

Според редица американски учени, ароматерапията може и да не е винаги достатъчна като самостоятелно средство за справяне с тревожността, но във всички случаи тя дава допълнителни сили и преднина на пациента да се справи със своето състояние, увеличавайки много повече вероятността за положителен резултат и скъсявайки времето на провежданото лечение.

Паник атаките и етеричните масла

Как всъщност действа ароматерапията върху тревожността?

При избор на подходящото етерично масло, процедурата по ароматерапия може да доведе до впечатляващи резултати. На практика, етеричните масла с успокояващ ефект работят на сходен принцип, а именно като способстват да се забави и успокои дишането, да се понижи кръвното налягане, да се релаксира мускулатурата и може би най-важното за овладяването на тревожността - да се успокои ускорения пулс, което създава усещане на емоционално облекчение.

Всичко това съчетано заедно няма начин да не доведе поне до известна степен до усещане за спокойствие. Като резултат това създава едно по-релаксирано и балансирано емоционално състояние в човека и усещане за вътрешен мир. Разбира се, трябва да сме реалисти, защото не могат да се очакват и магически резултати, но все пак при всички случаи има ефект и той не е малък.

Не всички етерични масла успокояват…

Може би тук е мястото да постави акцента на това, че много от етеричните масла могат да ви превъзбудят допълнително когато ги използвате за ароматерапия. Счита се, че маслото от канела и това от портокал имат тонизиращ ефект и е добре да внимавате с тях ако сте превъзбудени. За сметка на това те са отлично решение ако се чувствате унили и твърде апатични или изтощени.

Вместо това, много благотворно въздействие може да има ароматерапията проведена с липа, лайка и особено лавандула, която освен, че ще ви помогне да се справите със стреса, може да ви бъде и много полезна за подобряване качеството на съня.

Ако тревожността ви причинява панически атаки, можете да помислите за ароматерапия с най-ароматното етерично масло - това от сандалово дърво, както и с масло от маточина, бергамот и лайка.

Паник атаките и етеричните масла

Опитът показва, че етеричните масла имат доста силен ефект при панически атаки, защото помагат за цялостното освобождаване на духа, отпускат трайно мускулатурата и укротяват нервната система. Както знаете, паническите атаки не са истинският проблем, а са причинени от определено емоционално състояние. Ето защо отпускането е най-доброто средство, което да помогне за успокояване на паническите атаки и справянето с тревожността.

Топ шест основни масла за панически атаки

За щастие има етерични масла, които могат да помогнат за облекчаване на пристъпите на паника, а най-добрите етерични масла за пристъпи на паника са лавандула, роза, ветивер, иланг-иланг, бергамот и лайка.

Лавандула

Най-честото етерично масло за пристъпи на паника е лавандулата. Може да има успокояващ, релаксиращ ефект при вдишване. Причината за това е, че се смята за възстановителна нервна система. Помага при сън, безпокойство, раздразнителност, нервна стомаха и нервно напрежение. Клиничните проучвания показват, че вдишването на етерично масло от лавандула намалява стреса и тревожността.

Роза

Розовото етерично масло е подобно на лавандулата. Той обикновено се използва за облекчаване на тревожността и значително го намалява. Подобно на етеричното масло от лавандула, розата също има успокояващо, релаксиращо действие.

Vetiver

Ветиверовото масло е тоник, който предизвиква спокойствие и стабилизация и намалява свръхчувствителността и нервността. Полезно е маслото да се използва за пристъпи на паника и шок. Знаете ли, че ветиверското масло помага на имунната, дихателната, ендокринната, кръвоносната, храносмилателната, екскреторната и нервната системи? Ако имате проблеми със заспиването заради пристъпи на паника, маслото на Ветивер ще ви помогне да заспите, защото това е естествено успокоително.

Иланг-иланг

Иланг-иланг е популярно масло, което обикновено се използва за тревожност и депресия. Маслото има успокояващо и морално и духовно издигащо въздействие. Маслото е известно, че помага с храброст и увереност. Това ще помогне за облекчаване на страха. Подобно на маслото от ветивер, иланг-илангът е естествено силен седатив.

Проучване от 2006 г. показа, че иланг-иланг, бергамот и лавандулови масла намаляват психологическия стрес, серумните нива на кортизола и високите нива на кръвното налягане, когато всички масла се използват веднъж дневно в продължение на четири седмици.

Ако имате ниско кръвно налягане или чувствителна кожа, може да искате да опитате друго масло за пристъпи на паника, тъй като иланг-иланг може да намали кръвното налягане и да предизвика дразнене на кожата.

Бергамот

Маслото от бергамот има успокояващо, релаксиращо действие. Често се използва за лечение на депресията чрез увеличаване на енергията, но може да помогне и при безсъние, възбуда и релаксация.

Според проучване е доказано, че маслото намалява отговора на кортикостерон при плъхове. Друго проучване, проведено през 2011 г., показа, че прилагането на масло от бергамот с други масла спомага за облекчаване на депресията и тревожността.

Лайка

Маслото от лайка може да помогне с раздразнителност, тревожност и тревога. Едно проучване установи, че капсулите с масло от лайка намалиха симптомите на тревожност, когато се приемат през устата. Ако сте алергични към амброзия, има малък риск маслото от лайка да предизвика алергична реакция.

Никога не трябва да поглъщате или прилагате етерични масла за кожата си, които не са разредени. Трябва първо да говорите с Вашия лекар преди да използвате някое от етеричните масла, споменати в тази статия.

Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay