Периодично гладуване или Intermittent Fasting- 5 грешки, които да избягвате

Периодично гладуване или Intermittent Fasting- 5 грешки, които да избягвате

Периодичното гладуване (ПГ) може да ви помогне да отслабнете, дори и други диети да не са успели. Но преди да започнете да го правите, трябва да знаете някои неща. Ще ви представим 5 грешки, които не бива да допускате: 

1. Избиране на грешен план

Има много различни форми на периодичното гладуване, така че изберете този план, който пасва най-добре на графика ви, нуждите ви и начина ви на живот. Включете ПГ в своя график, а не обратното. В противен случай, няма да се придържате към режима дълго. 

Има много варианти. Например, може да изберете метода 5:2, който представлява консумиране на 500 калории на ден два пъти в седмицата и нормално хранене през останалото време. Ако пък имате натоварена работа, семейство и тренирате усърдно, методът 5:2 няма да ви бъде удобен. Тогава може да опитате 16:8. При него гладувате 16 часа и се храните 8 часа. Можете просто да пропускате закуската и да се храните между 11 и 19 часа. 

2. Твърде бързо отказване от периодичното гладуване

Нужно е известно време, за да свикнете с гладуването. На пръв поглед може да ви изглежда трудно, но с времето ще свикнете. Опитайте различните варианти на ПГ преди да се откажете напълно. Възможно е просто да не сте уцелили вашия режим. 

3. Прекалено много ядене 

Едно от предимствата на ПГ е, че няма толкова ограничения за храненето и можете да хапвате и по-вредни неща. Но разбира се, ако прекалявате и консумирате твърде много калории, ще качвате килограми. Особено в началото, преяждането е главната грешка на хората.

4. Ядене на неподходяща храна

Въпреки че няма особено много ограничения, ако ядете само въглехидрати, няма да отслабнете. Трябва менюто ви да бъде балансирано- да консумирате протеини, мазнини, фибри и общо взето от всичко по малко. Ако ядете захар, ще се чувствате още по-гладни. 

5. Да бъдете около храна, докато гладувате

Почти невъзможно е да гладувате, ако около вас има вкусна храна. Не тормозете себе си. Не бъдете около вкусна храна, докато гладувате. Не гледайте снимки на вкусна храна в Instagram и се опитайте да не мислите за храна в тези часове. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay