Свалете килограми и забързайте метаболизма си чрез ядене на повече протеини

Свалете килограми и забързайте метаболизма си чрез ядене на повече протеини

Независимо дали сте го осъзнали или не, това, което ядете ежедневно, влияе не само върху това как се чувствате, но и върху важните процеси в тялото, като метаболизма ви. Метаболизмът е изключително сложен процес, който се отнася до способността на тялото да преработва енергия от мазнини, захар, протеини и как то съхранява тази енергия.

Вече обяснихме как въглехидратите влияят на вашия метаболизъм - няма нужда да спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати. Да разберем как протеинът, друг макроелемент, влияе на метаболизма:

Консумирането на повече въглехидрати забързва ли метаболизма?

Първо, когато говорим за метаболизъм, това се отнася до метаболитен стадий на почивка: количеството енергия или калории, от които тялото се нуждае в покой (преди физическа активност и хранене), за да изпълнява основни функции, които ви поддържат живи като дишане. 

Нашият макронутриентен профил или колко захар, въглехидрати, мазнини и протеини консумираме, играе важна роля в нашата скорост на метаболизма.

Ако не получавате достатъчно количество протеин и получавате прекалено много захар (въглехидрати) ... тогава няма да изразходите много калории. Това е така, защото храните с високо съдържание на захар, като например бонбони или дори банани, имат сравнително нисък термичен ефект - не е нужно много енергия на тялото ви, за да ги обработва. В резултат на това тялото ви ще задържи тези калории и ще ги съхранява като мазнини, вместо да ги изгаря. Ако следвате диета, в която няма достатъчно протеин и има прекалено много захар и мазнини, това със сигурност ще повлияе на метаболизма ви.

Консумирането на достатъчно количество протеин затруднява тялото в преработката и съответно то изразходва повече енергия. Това е причината повечето програми за отслабване да препоръчат увеличаване на приема на протеини, защото ще ви засищат за по-дълго и ще изгаряте повече калории при по-голяма консумация на протеин. В крайна сметка: яденето на повече протеини може да забърза метаболизма ви, защото има по-висок термичен ефект, което означава, че тялото ви ще трябва да работи по-усилено, за да ги усвоява, разгражда и съхранява. Преди да отидете и да приготвите храна с много протеини, има важно предупреждение, което трябва да знаете. - Не можете да ядете твърде много протеини, защото може да са токсични за бъбреците. Средно, трябва да се приемат 0.5-0.8 грама на килограм телесно тегло. Това означава приблизително 30% от общия Ви енергиен прием. 

Други начини за забързване на метаболизма 

Яденето на адекватно количество протеин е важна част от уравнението за забързване на метаболизма и има няколко други одобрени от експерти съвети, които трябва да следвате, за да забързате метаболизма си. Първо, намалете количеството захар, което консумирате. Захарта изисква минимална енергия за обработка и ако не сте много активни, тези калории ще се съхраняват като мазнини. Второ, яжте повече здравословни мазнини. Подобно на протеина, мазнините са по-трудни за вашето тяло.


И накрая, увеличете физическата си активност, като правите силови тренировки. Целта е да се изгради мускул, защото мускулите са по-метаболитно активни от мазнините, тоест колкото повече мускули имате, толкова по-висока е скоростта на метаболизма.

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay