Щитовидната жлеза - проверете дали работи правилно

Чувствайте се добре в своето тяло

Щитовидната жлеза - проверете дали работи правилно

Щитовидната жлеза е малък орган с форма, наподобяваща пеперуда, която е разположена в предната долна част на шията. Произведените от жлезата хормони, се наричат тиреоидни или щитовидни.

Предназначението на тази жлеза е да произвежда хормони, които регулират използването на енергията от тялото, а също и поддържане на топлината на тялото. Тези хормони въздействат на целия организъм. Участват в регулиране функцията на мозъка, сърцето, мускулите и много други важни органи.

Увеличените или понижените нива на тези хормони водят до сериозни нарушения във функцията на всички тези органи.

Какво е хипотиреоидизъм?

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, човек изпада в състояние наречено хипотиреоидизъм. Често се проявява чрез забавяне на физическата и умствена дейност. Основният метод за откриване на хипотиреоидизъм е определяне серумните нива на TSH и FT4 чрез кръвни изследвания.

Какво е хипертиреоидизъм?

Характеризира се с прекомерното производство на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза(FT3 и FT4). Диагностиката на хипертиреоидизмът се потвърждава от серумни тестове: ниско ниво на TSH(хормон на хипофизата, отговорен за стимулация на щитовидната жлеза) и високо ниво на хормоните FT3 и FT4.

Чувствате ли се уморени, имате колебания в теглото, чувствате раздразнителност или сърцебиене? Това са само някои от симптомите, които могат да възникнат в случай на проблеми с щитовидната жлеза.

Повече информация ТУК

Ние, от Synevo, знаем колко важни са профилактичните изследвания.

С грижа за Вас сме подготвили пакет профилактични изследвания на специална цена.

Погрижете се за Вашето здраве! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay