Младата поетеса и блогърка Велислава Велева: Писането трябва да е най–вече вътрешна необходимост

За силата на думите и красотата на словата

Младата поетеса и блогърка Велислава Велева: Писането трябва да е най–вече вътрешна необходимост

Велислава Велева е млада поетеса и блогър. Тя бяга от ежедневната сивота и намира подслон в римите и нежните поетични слова. Нейна основна тема в поезията й е любовта. Поговорихме си с нея за това лесно ли е да си млад автор в България, откъде черпи вдъхновение и изобщо как вижда света един поет. 

Здравей, разкажи ми малко повече за себе си?

Здравейте, казвам се Велислава Велева от гр. Провадия на 24 г. Завършила съм бакалавър, специалност "Връзки с обществеността” в гр. Шумен. Участвала съм в редица конкурси не само за поезия, но й като автор на статии за модни списания. През изминалата година представих неща от творчеството си в рубриката на Ники Кънчев по "Дарик.” Освен това съм завършила школа по моден дизайн, тъй като модата и като цяло изкуството са ми любими. Рисуването е другата ми страст.

 

Кога започна да пишеш и как разбра, че имаш талант?

Започнах да пиша преди около 7-8 години, бях още в гимназията. И аз не разбрах как се случи, просто се опитвах за излея някои свои емоции върху листа. Започна да ми харесва, пишех все по – често и така до днес. Правя сравнение с първите си творби и смятам, че съм се развила в положителна насока.

 

Основно в поезията ти се разглежда темата за любовта. С какво те вдъхновява тя и как я разбираш ти?

Да, тя е основна тема не само за мен, но за творците като цяло. Любовта вдъхновява и не само тази между двама души, а любовта като цяло между хората. Смятам, че днес тя е по – нужна от всякога, хората да бъдат мили и добронамерени един към друг, защото светът, в който живеем днес често ни плаши. Като автори трябва да предаваме положителна енергия и на другите.

Кое те вдъхновява да твориш?

Вдъхновенията са навсякъде около теб, когато имаш афинитет към поезията и когато ти се отдава. Понякога вдъхновяват не само положителните емоции, но и тези, които ни карат да се замислим повече, по – трудните периоди от живота. При поезията няма рамки, които да я определят, понякога може да пишеш съвсем различни неща от тези, с които по принцип хората те свързват. Тя е усещане и всичко зависи от емоциите, които те владеят в момента. 

 Младата поетеса и блогърка Велислава Велева: Писането трябва да е най–вече вътрешна необходимост

 

Разпространяваш творчеството си в Интернет. Мислила ли си за издаване на книга?

Да, мислила съм за създаване на стихосбирка това е една от мечтите ми. Със сигурност в бъдеще ще предприема такива стъпки. Имам още какво да напиша, а след това ще селектирам най – доброто.

Мислиш ли, че издаването на млади автори в страната ни е лесно?

Днес има много млади автори като мен в Интернет пространството. Творчеството днес се разпространява предимно там. Вкусовете се променят, понякога се намесва комерсиалното и много от нещата се изфабрикуват бързо. Всеки сам избира как да представи себе си. Популярността и голямата реклама не винаги оправдават творчеството. Писането трябва да е най – вече вътрешна необходимост и след това всичко останало.

 

Кои са най-важните неща за теб в живота?

Семейството за мен е най – важната опора в живота. Една основа, чрез която по – уверено градим напред. Важно е да има нещо, в които да вярваш независимо дали в Бог, някаква сила, или нещо което само ти разбираш. Тези неща ни крепят.

 

Отправи своето послание към нашите читателки.

Пожелавам много здраве на всички ваши читателки, много любов и вдъхновения. Независимо от това, с което се занимават, да намират време за повече неща, които обичат. Независимо дали другите ги намират за странни. Тези неща ви правят вас самите. 

Ето няколко стихотворения от Велислава Велева.

Младата поетеса и блогърка Велислава Велева: Писането трябва да е най–вече вътрешна необходимост

Слепци с очи (т.е влюбени)

 

Ако е вярно,

че погледът говори

повече от думите,

че очите ни

разказват истории,

значи с теб сме си

говорили тайно

от целия свят около нас,

без дори самите ние

да подозираме.

С очите сме гледали,

а сме виждали нов свят,

тези погледи

не могат да лъжат

като думите.

Любовта ли е

умело скрита в тях,

чакаща да прозрем?

Или сме слепци

с очи, бягащи от нея?

Само очите се разбират

и си говорят

с невидими за нас фрази,

при малко повече късмет,

и ние ще осъзнаем,

че тяхната игра е... Любовта

Още от творчеството на Велислава Велева можете да прочетете на страничката й във Фейсбук

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay