Николай Димов: "Не ние избираме страстта си, а тя избира нас"

Николай Димов: "Не ние избираме страстта си, а тя избира нас"

Николай Димов e от София и е на 25 години, зодия Близнаци. Обича да учи и подкрепя максимата за учене през целия живот. По образование е мениджър, има бакалавър по бизнес администрация и два магистъра – висш мениджмънт и рекламата и бранд мениджмънт. По професия е маркетолог, специалист по дигитален маркетинг и криейтив. Работата и ежедневието му са свързани с голяма динамика, разнообразие и креативност. Обича да се различава и се опитва да мисли "извън рамката". Обича да спортува, това кара ума и тялото му да са в кондиция. В свободното си време обича да пътува, да чете и да пише различни неща... 

Какво е за теб поезията?

Поезията е изкуство, за тези които я пишат и разбира се за тези, които я четат. Това е начин, по който може да се предаде много страст, емоция, да се разкаже история и най-важното- това е отличен начин за въздействие върху читателите. За мен поезията е възможност да дам пълна свобода на съзнанието си върху лист хартия. Възможност да изразя това, което мисля, чувствам и понякога крия и тая, дори и от себе си. Често заради другите, а понякога и заради самите нас, си поставяме рамки, граници и се ограничаваме, за да не бъдем погрешно разбрани, осъдени или заклеймени. Това е един от моите начини да изляза извън рамките на битието.

От кога пишеш и как откри таланта си?

В интерес на истината не си спомням точно кога започнах да пиша. Първите ми опити може би бяха преди повече от 3 години, но сега като чета нещата, които съм писал тогава, определено доста съм подобрил начина си на писане и най-важното изградил съм собствен стил, който вече следвам. Преди около 8 - 9 месеца започнах да пиша по-често, да го правя с желание и тогава просто думите започнаха да се нареждат в главата ми и да придобиват смисъл. Може да се каже, че точно тогава отрих стремежа си към писането на поезия, а дали е талант, ще видим във времето.

Николай Димов: "Не ние избираме страстта си, а тя избира нас"

Стиховете ти са наситени с много емоции. Какво е твоето вдъхновение?

За мен всеки един творец, без значение с какво изкуство се занимава, то той трябва да притежава страст в себе си, за да може да се потопи в това, което прави и да може да създаде максимално добър краен продукт. Именно заради тази страст той е започнал да прави това, което прави. И все пак да не забравяме, че не ние избираме страстта си, а тя избира нас. Така че ако мога да се изразя метафорично, всеки творец трябва да има запален огън в себе си, който разбира се да се разпали още по силно от някоя муза, разбира се. 

Само поезия ли пишеш или работиш и по други проекти?

Странно или не, поезията е само една част от моите интереси и от творчеството ми. Креативността ми има няколко изражения. Работата ми в рекламната индустрия и позицията ми на маркетингов директор в инфлуенс маркетинг агенция е свързана с измисляне на множество рекламни концепции, сюжети и креативни предложения. Често обичам да пиша и бизнес статии на различни и интересни теми, за които хората не се замислят или не им обръщат внимание. Именно чрез развиването на смели и неконвенционални бизнес тези, се появи и новото ми начинание – писането на книга. Но по мои наблюдения сега всеки пише книги, за това ще изчакам да мине този бум и след това ще разкажа още за нея. Вероятно и тук идва умозаключението как креативно и творчески ориентиран човек да се занимава с две диаметрално различни неща – писането на поезия, креативизма и бизнес. Може би аз успявам да съм медиатор между креативното и логичното, изкуството и науката, креативността и бизнеса.

Ражда ли се човек креативен, или възпитава това умение в себе си? Има ли граница човешката креативност?

Това е много фундаментален и екзистенциален въпрос, подобен на този за кокошката и яйцето. Подобен въпрос в бизнес средите е дали човек се ражда лидер или може да се научи на това. И тук за мен няма точен отговор, а по-скоро има някакво средно становище. Има гениални хора, които се раждат с отворено съзнание за идеи и иновации. Дори това е анатомично изразено, всички знаем, че левичарите имат по-добре развито дясно полукълбо на мозъка си, което се свързва именно с креативност и неконвенционално мислене (аз не съм левичар). Но хора с талант с лопата да ги ринеш. Така че идва и другата гледна точка. Дори и роден с талант или потенциал за развитие, то ти трябва да положиш усилия да го развиеш. Може би ще прозвучи изтъркано, но си трябва яко бачкане и ангажираност, дори и в творческата дейност.

За мен човешката креативност е безгранична и един човек може да има множество измерения на своя гении. Да вземем небезизвестния актьор Хю Лори или както го знаем всички доктор Хаус. Малцина вероятно знаят, но освен гениален актьор, той е певец, музикант и писател на няколко книги (той също е зодия Близнаци). Примерите са безброй, ние сами сме съдници на собствената си съдба, за това ограниченията са само в главите ни.

Може ли креативния мозък да приеме "нормалната", понякога сива и скучна реалност? Съвместима ли е необятната креативност на човека с нормална работа? Как всъщност се сливат тези две неща в това, което ти правиш?

Въпреки че не обичам да генерализирам, ще изразя собствената си гледна точка, като смятам, че тя важи за голяма част от творчески ориентираните хора. Скуката, сивото ежедневие, стандартното работно време от 9 до 6 и еднотипната работа са убийци на креативност и подпомагат деградирането на креативния мозък, но това не може да го разбере средностатистическия работодател. Ако искате една креативна личност да развие максимално своя потенциал, то му дайте свобода, възможност за изява, не му поставяйте граници, дори това да бъде фиксирано работно време. Ако има необходимите условия за една креативна личност да се развива, да мисли нормално и да твори на свобода, то аз не виждам проблем креативността да е съвместима с "нормалната" работа. При мен например типичната корпоративна среда, затворения офис и липсата на колективна креативност в колегите ми, ме ограничаваше и ме караше да не ходя с желание на работа. Това се промени, със смяната на работата разбира се. Сега например съм в креативен подем и дори създавам собствена криейтив агенция, която да обслужи нуждите от свежи идеи на българския пазар. Подобен проект и дейност ми дава огромна възможност да развия идеите си.

Николай Димов: "Не ние избираме страстта си, а тя избира нас"

Възможно ли е човек да се занимава само с едно нещо и какъв е капацитета на креативния човек? Дали можеш да работиш върху 3,4 неща (работа, поезия...) или не са съвместими и всяко изисква отделното си време и внимание.

Капацитетът на креативния човек не е неограничен разбира се. Нещата, с които може да се занимава един творец са краен брой. Колкото и креативен да е един човек, то той трябва да има фокус и начин да приоритизира проектите, по които работи. Това логически значи, че някои неща остават на заден план. При мен поезията е хоби, което правя в свободното си време за разтоварване, работата ми е с главен приоритет и там е моят фокус.

Как се случва магията на креативността и има ли формула за добри идеи?

Ако имаше формула за добри идеи, всички хора щяха да са творци. В интерес на истината "магията" се случва рядко, но може би и в това е чара на нещата. Добри идеи идват рядко, но и за това са толкова ценни. Най-често добрата идея идва в неочакван момент, в който дори не очакваш, че ще ти светне лампичката.

Какъв съвет би дал на хората за да развият своята креативност и да държат ума си в кондиция?

Доброто душевно и физическо състояние са критично важни за оптимално добра творческа кондиция. Спортът и добрата храна например влияят положително на ума и неговата дейност. Може би е странно, но рутинни и битови дейности действат много стимулиращо за мозъка ни. Такава дейност може да е шофирането, чистенето или дори физическа дейност, като тичане или разхождане. Аз често обичам да практикувам "творчески" разходки. Излизам на разходка с определена мисъл в главата и се фокусирам само и единствено над нея. Има и много техники, които стимулират творческото мислене – игри на думи, асоциации, майндмапинг, брейстормин сесии в групи и други. Най-важното е човек да си създаде собствени малки ритуали, с които да си помага да мисли по-креативно – рисуване, разходка в гората, сутрешно кафе с цигара на балкона, шофиране на дълъг път и много, много други.   

Прочетете стихотворението "Ти и аз." на Николай Димов

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay