Какво се случва с вашето тяло, когато спрете да ядете хляб

Какво се случва с вашето тяло, когато спрете да ядете хляб

Все повече хора спират да ядат хляб и се опитват да спазват диети, които не съдържат въглехидрати. Хиляди блогъри споделят много информация за промените в живота им, след като са решили да спрат да ядат продукти на основата на брашно. Резултатите са наистина впечатляващи: кожата им става по-здрава, свалят килограми и стават по-енергични. Но дали всички тези неща са истина? 

Всички видове хляб ли са вредни или само няколко? Бихме искали да споделим с вас някои факти - и вие ще стигнете до заключение сами...

Бял срещу черен хляб

Пълнозърнестият хляб и хлябът от ръжено или царевично брашно са абсолютно безвредни. Тези продукти са здравословни, но когато става въпрос за белия хляб, той не е толкова добър за вас. През 20-ти век, маята измества естественото зреене на тестото. Това е основната причина да спрете да ядете бял хляб, дори най-висококачествения бял хляб. Нека ви обясним това...

Причина 8: безполезен продукт

Зърната от пшеница са богати на витамини. Но всички полезни вещества просто изчезват, когато се зърната се обработват. Дори най-висококачествените бели брашна задържат само около 30% от полезните вещества, които те съдържат преди да бъдат обработени, и за съжаление тези вещества стават неактивни само след 2 седмици. Между другото, срокът на годност на брашното е около 12 месеца.

Причина 7: Липсата на вкус

Нека всички да признаем, че белият хляб няма вкус. Но това е причината, поради която много хора го обичат. Това не ви пречи да се наслаждавате на вкуса на месото, супата или сиренето, които ядете. Но в сравнение с продуктите от пълнозърнесто брашно това не прави вкуса по-добър.

Причина 6: Токсичност

Съвременният свят изисква колкото се може повече пшеница. За да отглеждат повече пшеница в по-кратки периоди, земеделските производители я пръскат с пестициди. И за да я предпазват от гризачи, тя се третира с различни химически вещества. Освен това, за да направят брашното бяло, производителите го избелват, като използва същите вещества, които използваме за избелване на други неща: бензоил пероксид, персулфати и хлорен диоксид. Преди да купите хляб, уверете се, че е направен с екологично брашно, а не с рафинирано брашно. Рафинираното брашно претърпява процедурите, описани по-горе.

Причина 5: Проблеми с кожата

Ние сме това, което ядем. И ако човек яде предимно брашно, могат да се появят проблеми с кожата. Акнето обикновено се причинява от глутена, съдържащ се в хляба. Тялото не може да преработва глутена, така че причинява и увреждания на червата. Преди да отидете на козметолог или дерматолог, опитайте първо да промените начина си на хранене.

Причина 4: Проблеми с храносмилането

Глутенът, както споменахме по-горе, може да предизвика различни проблеми с храносмилането. Пълнозърнестият хляб съдържа важен елемент - фибри, а брашното - не. 5-6 филийки пълнозърнест хляб на ден ви осигуряват достатъчно фибри за препоръчителната дневна доза. Ако искате да си набавите необходимите фибри, като ядете плодове и зеленчуци, ще трябва да ядете 14 ябълки, 21 моркови, 25 домата или около 5 кг краставици. 

Причина 3: Преждевременно стареене

Както вече знаете, белият хляб е продукт, който не съдържа полезни вещества. Яденето на храни, които не съдържат витамини, прави невъзможно тялото ни да остане младо. Така че тези, които обичат рафинираното брашно, изглеждат по-стари, отколкото всъщност са.

Причина 2: Пристрастяване

Хлябът е като наркотик. Бялото брашно причинява повишаване на нивото на захарта в кръвта и в резултат на това нивото на инсулин нараства. Когато ядете парче хляб, кръвната Ви захар се повишава бързо, но след това бързо се понижава и започва да се чувствате по-зле и искате да ядете още въглехидрати, за да се почувствате по-добре. Такива драстични промени в нивата на кръвната захар могат дори да доведат до диабет.

Причина 1: Излишното тегло и затлъстяването

За много хора това може да бъде причина номер едно да се откажат от яденето на храна с рафинирано брашно. Повече от 70% от хората, които спират да ядат хляб, губят тегло през първите 2 седмици. Един среден размер хляб съдържа 0,6 грама фибри, а останалите съставки се превръщат в телесни мазнини. Гликемичният индекс за хляба е дори по-висок, отколкото на шоколада. И скорбялата, съдържаща се в сладкишите, се разпада в храносмилателния тракт и се превръща в глюкоза, която влиза в кръвния поток, което означава, че скоро ще се почувствате гладни отново.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay