Можете ли наистина да използвате кокосово масло за лечение на акне?

Кокосовото масло е доста популярно напоследък. Модерната суперхрана е вкусно допълнение към десерти, прави страхотна маска за коса и дори третира вашите кожички. Кокосовото масло е кралицата на естествените продукти. 

Но едно нещо, което кокосовото масло може да не прави: лечение на акне. Докато някои хора се кълнат в кокосово масло за акне, други са категорични, че естественият овлажнител всъщност води до по-лоши последствия. Ето каква е истината:

Докато самото кокосово масло не е изследвано за лечението на акне, някои хора могат да го намерят за полезно. Мастните киселини в кокосовото масло са показали, че имат противовъзпалително и антимикробно действие срещу пропионибактериум акнес (P.acnes), бактериите, участващи в развитието на акне. По-специално, лауриновата киселина от кокосово масло е доказано, че е ефективна при борбата с много бактерии, включително P.acnes.

Кокосовото масло също е дълбоко хидратиращо, което е от решаващо значение за лечение на акне. Това може да изглежда противоинтуитивно (в края на краищата, бихте мислили, че мазна кожа, която е склонна към акне, няма да се нуждае от хидратация), но много други лечения, използвани за лечение на акне, предизвикват изсушаване, което може да премахне от кожата естествените масла. Поддържането на целостта на кожната бариера е от съществено значение не само за лечение на акне, но и за лекуване на акне лезии с минимално белези. Сухата кожа се нуждае от повече време, за да се лекува, и ако имате акне освен това, може да имате повече белези. По този начин подхранваната кожа по-добре може да толерира съставки като ретиноли, алфа и бета хидрокси киселини и бензоил пероксид, което означава по-чиста кожа.

Недостатъците
Въпреки това, само защото кокосово масло може естествено да се бори с P.acnes не означава, че то е най-доброто лечение на акне. Всъщност, p.acnes са само малка част от картината, когато става въпрос за пъпки.  По-големият виновник зад повечето акне са запушени пори и резултатът възпаление, а кокосовото масло е много комедогенно - класирало се е 4 от 5 на мащаба на комедогенността, което го прави супер запушващо, ако остане на кожата, заради това може да направи вашето акне още по-лошо. 
Присъдата
Поради потенциално микробните, хидратиращи и успокояващи свойства на кокосовото масло, експертите казват, че може да работи за типове склонни към акне ... но има уловка. Най-добрият начин да го използвате е като препарат за почистване на грим или част от почистващата рутина. Тъй като е масло, то се свързва със себум и други примеси, извличайки отломки от порите, докато подхранва кожата. Това го прави наистина невероятно почистващо средство.
Но след измиването му е важно да премахнете всички следи от маслото с втори почистващ препарат. Тъй като кокосовото масло е толкова комедогенно, че не искате да оставите никакви остатъци от него върху кожата. Този метод на двойно почистване ви позволява да извлечете успокояващите ползи от кокосовото масло - без да рискувате огромно запушване.
Ако искате да използвате кокосово масло, търсете нерафинирано. То има голям баланс на естествени мастни киселини, които могат да бъдат ефективни като овлажнител за здравословна кожа. Вие също така ще искате да сте сигурни, че няма добавен аромат, тъй като парфюмът е често срещана причина за акне и чувствителна кожа. Потърсете сурово кокосово масло, което означава, че е нерафинирано и  вероятно няма аромат.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay