Трябва ли да използваме козметика без глутен за кожата?

Трябва ли да използваме козметика без глутен за кожата?

Без парабени, без сулфати и без глутен: необходимо ли е всичко това? Може да бъде трудно да се развенчават опаковките на продуктите за грижа за кожата тези дни. Изглежда, че има толкова много съставки, които трябва да се избягват... Или поне така ни карат да мислим. Какво наистина означава грижа за кожата без глутен? Трябва ли хората с целиакия да избягват глутена в своите продукти за красота?

Първо, нека изясним как глутенът може да повлияе на тялото. Всяко глутеново разтройство, включително непоносимост, алергия и целиакия, е "спектър от състояния, при които имунната система реагира на глутен, открит в зърната", а симптомите могат да включват диария, гадене, повръщане, болка и подуване на корема. При заболяването целиакия имунната система атакува и унищожава вътрешностите на червата, причинявайки проблеми като слаба абсорбция на хранителни вещества, водещи до недостиг на витамини, загуба на тегло и загуба на мускули и това е причинено от поглъщането на глутен.

Но какво трябва да знаем за грижата за кожата при тези състояния?

По-голямата част от хората с такива заболявания няма да имат проблеми с локалното приложение на продукти, съдържащи глутен, тъй като това е голям протеин, който не прониква през кожата. Въпреки това може да се случи реакция. 

Въпреки това, няма научни доказателства, които да предполагат, че трябва да избягвате глутена в грижата за кожата си.  Понякога марките могат да използват "безглутенов продукт" като маркетингов улов, за да изглеждат по-чисти, но ако мислите, че имате реакция към съставките, не забравяйте да избягвате и следете за безглутеновите етикети.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay