10 начина да използвате лавандулово масло

10 начина да използвате лавандулово масло

Естествените масла са известни със своята приятна миризма и често се използват в парфюмите. Но те всъщност имат много други приложения в ежедневието. Ето няколко идеи, които могат да направят вашите дни много по-лесни.

Ето как можете да използвате лавандулово масло:

1. Да се успокоите

Лавандуловото масло е известно с това, че намалява стреса. Добавете няколко капки от него в крема за ръце, нанесете крема върху дланите, вдишайте, насладете се и се отпуснете.

Някои хора може да се изкушат да използват неразредено етерично масло, но това може да причини кожен обрив. По-добре е да го смесвате с крем или друг овлажнител. Лавандуловото масло също помага срещу безсъние.

2. Да се отървете от акне

Лавандуловото масло убива бактериите и не запушва порите. Добавете 2-3 капки към крема за лице, който използвате. Маслото помага за намаляване на акнето и зачервяването.

3. За облекчаване на болка

Лавандуловото масло помага да се отпуснете умът, възпалените мускули и болезнените стави. Добавете няколко капки към масажното масло. Лавандулата ще отпусне вашите мускули и стави.

4. За по-лесно дишане

Ако сте настинали, добавете няколко капки лавандулово масло към лосиона си за тяло. Нанесете го върху гърдите, врата и гърба си. Лавандуловото масло ще облекчи дишането. То е подходящо както за настинка, така и за грип. Ако имате астма, бъдете внимателно, защото в такива случаи, лавандуловото масло може да бъде опасно. 

5. За комфортно пътуване

Преди да пътувате, сложете няколко капки масло на езика си, зад ушите и около пъпа. Това ще облекчи гаденето по време на пътуване. 

6. За поддържане на красиви нокти

Смесете лавандуловото масло с крем за крака и нанесете няколко капки на чисти крака няколко пъти на ден. Това ще помогне да се отървете от гъбични инфекции. Преди да направите това, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

7. За да ухаете добре

Добавете няколко капки лавандулово масло към лосиона за тяло, нанесете и се насладете на аромата. Можете също така да добавите маслото към маската за коса, за да се отървете от пърхота по-лесно. 

Друга възможност е да комбинирате лавандулово масло и зехтин или кокосово масло. Използвайте сместа вместо обикновената маска за коса. Дръжте я на косата си около час, преди да я измиете.

8. Добавете аромат към вашите дрехи

Добавете 3-4 капки лавандулово масло водата, с която пръскате дрехите при гладене. По този начин дрехите ви ще получат уникален аромат.

9. За дезинфекция и против насекоми

Лавандуловото масло убива различни видове микроорганизми. Добавете няколко капки към водата, с която измивате подовете, за да комбинирате почистването с дезинфекция. Също така, добавете маслото в дифузер, за да предотвратите навлизането на молци и комари в дома ви. И, разбира се, се наслаждавайте на миризмата.

10. За похапване

Няколко капки кулинарно лавандулово масло ще придадат на вашите ястия нов фин аромат. Проверете рецепти и експериментирайте със сладкиши като торти, пайове или чайове.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay