Днес е Денят на християнското семейство!

Един прекрасен християнски празник

Днес е Денят на християнското семейство!

На 21 ноември се отбелязва един от най-големите христянски празници- Въведение Богородично, или Денят на християнското семейство. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог.

Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на Бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.

В българските традиции въведение Богородично се е чества в много ограничен кръг – само с родителите и децата, които не са встъпили в брак. Всички те отиват заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, се чества- освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду им. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Честит празник на всички християнски семейства!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay