За птичките и пчеличките или как да отговаряте правилно на многобройните детски въпроси

Когато детските въпроси не стихват

За птичките и пчеличките или как да отговаряте правилно на многобройните детски въпроси

Няма по-честни и любопитни от децата! Те винаги искат да знаят всичко и постоянно питат! Понякога въпросите им ни разсмиват, друг път изчервяват... Със сигурност сте се чудили как да отговаряте на техните въпроси. Трябва да знаете, че не трябва никога да ги оставяте без отговор! Ето как правилно да задоволите любопитството им.

"Как съм се появил/а?"

Бъдете честни, но не навлизайте в подробности! Все пак срещу вас стои дете! Можете да им кажете например, че когато възрастните се обичат, те се целуват и прегръщат. Татко предава на мама една от своите клетки, тя се съединява със стомаха на мама и вътре се появява бебето. То в началото е малко и плува като риба в стомаха на мама. След това пораства и накрая се ражда. 

 

Защо момиченцата и момченцата са устроени различно?

Не се срамувайте да обясните за гениталиите на единия и друг пол. Това е информация, която е важна, за да може детето да си обясни доста неща.

 

Ще се оженя ли за мама, когато порасна?

Трябва да обясните на малкото момченце, че всеки си има роля в семейството и никой не може да го замести.. така че, когато то порасне няма да заеме мястото на татко.

 

"Защо се карате"

Детето несъзнателно се чувства виновно, затова, че родителите му се карат. Трябва да му обясните, че се карате, не защото вече не се обичате или защото той ве виновен, а понеже понякога хората са на различно мнение.

 

"Защо тази леличка е толкова дебела?"

Трябва да обясните на детето,ч е хората са различни - едни слаби и високи, други ниски и пълни, но това не е причина да им се присмиваме или да не ги уважаваме.

 

"Кого обичате повече - мен или сестра ми/брат ми?"

Децата винаги се съревновават за любовта на родителите си. Обяснете им, че ги обичате по равно  не можете да разделите любовта си.

 

"Защо ходиш без мен на работа?"

Обяснете на детето си, че работата е много важна, чрез нея изкарвате паричките, с които купувате на детето си всичко, което пожелае, но за съжаление ние няма как да взимате там и роднините си.

 

"Защо за вас може, а за мен не?"

Не се страхувайте да признаете, че не сте съвършени. Важно е децата да разберат, че не всички действия на родителите трябва да се копират. Можете да обясните, че това, че вие пуите и седите дълго пред компютъра не е нещо хубаво и самият вие искате да се откажете от това. 

 

 

 

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

 

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay