Защо публикуването на снимки на децата в социалните мрежи може да бъде опасно

Защо публикуването на снимки на децата в социалните мрежи може да бъде опасно

Проучванията показват, че средностатистическата майка или татко публикуват почти 300 снимки на детето си всяка година. Броят на снимките на децата се увеличава всяка година. Документирането и публикуването на всеки ценен момент от живота на нашите деца е тенденция, следвана от хиляди родители, но тя не е толкова безобидна, колкото изглежда.

Ето защо споделянето на снимките на децата ви в социалните мрежи може да бъде опасно и ето какво трябва да знаете:

1. Разкривате местоположението на детето си и тази информация може да се използва от престъпници

Дори и да не назовете мястото, където е била създадена снимката, има редица идентифициращи функции, които могат да се появят на снимките на детето ви. Тези характеристики включват имена и номера на къщи или имена на магазини на заден план и много други неща, които могат да издадат къде се намира детето. Така че, просто като видят снимките на детето, престъпниците могат да идентифицират местата, на които детето ви ходи най-често, и дори да разпознаят детето в двора на училището, според предметите, които носи.

Защо публикуването на снимки на децата в социалните мрежи може да бъде опасно

2. Споделянето на лични данни увеличава риска от онлайн измами

Специалистите от банката са сигурни, че споделянето на детски снимки, съдържащи лични данни, може да изложи на риск бъдещата им финансова сигурност. Докато публикуват десетки снимки от детството, родителите могат неволно да разкрият имената и датите на раждане на децата си, домашни адреси, места на раждане, имена на домашни любимци, спортни отбори, които техните деца харесват и т.н.
Всички тези данни могат по-късно да бъдат използвани от престъпници за измамни кредити, транзакции с кредитни карти или измами с онлайн пазаруване. Специалистите по сигурността приканват родителите да проверят настройките си за поверителност в интернет и да се уверят, че знаят каква информация се показва в това публично пространство.

3. Публикациите в социалните мрежи за децата ви могат да привлекат опасни хора

Едно от най-лошите неща за снимките, които споделяте в социалните медии е, че те могат лесно да бъдат откраднати. Има много уебсайтове със смущаващо съдържание, които незаконно използват снимките на деца, които някога са били публикувани в профилите на родителите им. Освен това има нечестни потребители на социалните медии, които крадат детски снимки и ги публикуват като снимки на собствените си деца.

4. Информацията, която споделяте може да повлияе на живота на децата ви, като станат възрастни

Някои родители никога не мислят за това, но снимките и посланията, които публикуват днес, могат да компрометират децата в бъдеще. Когато порасне, детето ви може да пожелае да работи за голяма международна компания, да се кандидатира за обществена служба или да поеме друга обществена дейност и никога няма да иска кариерата му да бъде изложена на риск, заради детски снимки. Не забравяйте, че дори изтритите снимки могат да бъдат разкрити с помощта на определени алгоритми. Имайки това предвид, внимавайте за информацията, която публикувате за децата си.

Защо публикуването на снимки на децата в социалните мрежи може да бъде опасно

5. Постовете, на които присъства вашето дете, могат да станат причина за тормоз

След като споделите част от живота си в социалните медии, вие вече не контролирате това. Това, което не можете да контролирате, е начинът, по който други хора реагират на публикации за вашите деца. В един миг, безобидната семейна шега може да се превърне в причина за обиди и коментари, което лесно може да премине от интернет към реалния живот.

6. Има голям шанс децата ви да не се радват, че животът им е изложен на показ

И накрая, но не на последно място са етичните въпроси. Просто се запитайте как бихте се почувствали, ако майка ви или баща ви покажат албума с вашите детски снимки на непознати на улицата? В Австрия има съдебно дело за млада жена, която съди родителите си, за да ги принуди да премахнат снимките от детството й, които са качили във Facebook.

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay