Психолози разкриват 4 грешки, които разрушават връзката ви

Психолози разкриват 4 грешки, които разрушават връзката ви

Психологът д-р Джон Готман може да предскаже с 91% точност, дали връзката ще приключи. Прогнозата му се основава на наблюдаването на караниците между партньорите. След като посвещава живота си на изучаване на двойките, д-р Готман установява, че онези, които се разделят, са склонни да спорят по 4 специфични начина, които той нарича 4 конници на апокалипсиса на любовта.

1. Критика

Критиката е начин за справяне с проблем, който включва атакуване и обвиняване на другото лице като цяло. Когато критикувате партньора си, вие подсказвате, че има нещо нередно в него, особено след като критиката често е съчетана с думите "винаги" и "никога". По този начин партньорът ви се чувства атакуван и отхвърлен и няма друг вариант, освен да се отбранява. Изрази като "никога не се интересуваш от нищо" или "винаги постъпваш егоистично" обикновено са критика.

Ако искате да промените това поведение, психолозите от Gottman Institute препоръчват следния антидот:
Опишете ситуацията, без да бъдете осъдителни (не използвайте "винаги" и "никога"). Изразете възможно най-ясно как се чувствате. Опитайте да постигнете това, което искате, по положителен начин. 

2. Презрение или неуважение

В 4-те си десетилетия на изследване д-р Готман установява, че презрението е номер едно предшественик на раздялата. Когато комуникирате с презрение, вие наистина сте съгласни с партньора си и вашата цел е да покажете неуважение. Ако сте свикнали да използвате подигравки, сарказъм, обидни имена и така нататък, вие подхождате презрително. Това е много вредно, защото кара партньора ви да се чувства безполезен, незначителен.

Следващия път, когато спорите, вие и вашият партньор трябва да намалите толерантността си към презрителни коментари и поведение. Работете върху изграждането на култура на благодарност. Презрението се появява, когато човек се фокусира върху качествата, които не харесва в партньора си, така че трябва да направите точно обратното. Съсредоточете се върху нещата, които обичате в партньора си, и казвайте нещо, за което сте благодарни във вашата връзка всеки ден.

3. Отбранителност

Третият конник е отбранителността и обикновено е отговор на критиката. Това означава, че се извинявате неискрено и се правите на жертва, понякога дори обвинявате партньора си, за да се оттегли. Това обаче не е полезно, нито работи, защото вашите оправдания просто изпращат съобщението, че не сте сериозно загрижени за вашия партньор и не искате да поемате отговорност за действията си.

Ако обикновено казвате неща като "Не съм направил нищо лошо" или "Не съм аз виновен, ти си виновен", тогава вие практикувате тази лоша отбранителност. Ако искате да промените това отношение, трябва да опитате този антидот, препоръчан от Института Gottman:


Отделяйте време, за да изслушвате партньора си.

Поемайте отговорност, когато трябва.

Извинявайте се искрено.

4. Безразличие

Безразличието обикновено се появява, когато се натрупат първите 3 фактора. Това означава, че избягвате да говорите, не спорите, дистанцирате се емоционално и физически. Просто казано, нещата изглеждат така, сякаш между вас и вашия партньор има стена. 

При това положение вашият партньор се чувства отхвърлен и изоставен. Ето какво да направите:

Вместо да избягвате разговорите, поемете дълбоко дъх, обмислете ситуацията и кажете на партньора си, че ви е нужно малко време преди да продължите разговора. 

Не игнорирайте проблемите, а ги разрешавайте на време. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay