Трик за успокояване на дете, което реве и се тръшка

Трик за успокояване на дете, което реве и се тръшка

Моята 4-годишна дъщеря винаги е била експерт по тръшкането и изблиците на гняв. Понякога те идват от нищото, а понякога просто защото се опитвам да я накарам да направи нещо, което смята, че е неразумно (като да си ляга). Струваше ми се, че съм опитвала почти всичко, за да се справя с тези изблици и нямаше резултат. И накрая, след години, мисля, че може би съм намерила единствения начин да прекратя крясъците и плачът без реална причина.

Преди няколко месеца дъщеря ми реши да се хвърли на земята преди лягане. Не съм съвсем сигурна какво я накара. Понякога причината е, че поставям паста за зъби на нейната четка за зъби, а тя обича да го прави сама. Или съм се опитала да й помогна да облече пижамата си. В такива моменти по бузите й започват да се стичат сълзи, започва да се тръшка и да крещи толкова силно, че вероятно и съседите я чуват. Опитвах да говоря спокойно с нея, но естествено нямаше никакъв резултат.

Един ден тя лежеше на земята и плачеше с цяло гърло. Аз се огледах, за да намеря нещо в стаята, което да й отвлече вниманието. Тогава видях купчината с книги. Взех една от тях, седнах на леглото и започнах да чета с най-спокойния си глас. Докато четях първите няколко страници, тя дори не разбра какво се случва. Изведнъж спря да бие с юрмруци по пода и надигна глава. Аз не й обърнах внимание и продължих да чета.

Тя изтри сълзите си и дойде на леглото до мен. Аз само се усмихнах, без да спирам да чета, а тя започна да гледа картинките в книжката. Дъщеря ми се успокои, облегна се на мен и слушаше приказката.

След няколко страници от книгата затворих книгата и погледнах дъщеря си в очите. Тя се усмихна с виновна усмивка и каза "Съжалявам, мамо".

"Всичко е наред", отвърнах аз. Целунах я и загасих лампата.

От този момент, когато забележа, че нещата излизат извън контрол, аз започвам да чета приказка. Това променя настроението на цялата къща. До сега този трик не ме е предал...

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay