Евровизия 2019 е официално открита! Кои са фаворитите за победа в Тел Авив?

Евровизия 2019 е официално открита! Кои са фаворитите за победа в Тел Авив?

Евровизия 2019 беше официално открита със зрелищна церемония в театър Хабима в сърцето на Тел Авив. 64-тото издание на конкурса посрещна 41 участващи държави, които бяха поздравени лично от кмета на града Рон Хулдаи.

През измината седмица в Конгресния център в Тел Авив се проведоха първите репетиции на всички участващи изпълнители за трите шоу вечери на конкурса на 14-и, 16-и и 18-и май. Кои обаче са фаворитите, които се откроиха дни преди големия финал?

Евровизия 2019 е официално открита! Кои са фаворитите за победа в Тел Авив?

Дънкан Лорънс от Холандия е един големите фаворити за победата на тазгодишното издание на конкурса. Холандците бяха скептични при обяването на избора му в началото на година, тъй като 25-годишният изпълнителят беше напълно неизвестен родината си. Това бързо се промени след като той се консолидира като основния фаворит за победа с представянето на песента му "Arcade” през март и от този момент се превръна в един от най-актуалните местни изплнители. Холандските медии дори започнаха да спекулират в кой град ще е най-добре да се домакинства конкурса при евентуално първо място на Дънкан във финала на 18 май.

Евровизия 2019 е официално открита! Кои са фаворитите за победа в Тел Авив?

Билал Хасани добива популярност в родината си Франция след като изпълнява кавър версия на любимата си певица Кончита Вурст в детското издание на шоуто Гласът на Франция през 2015 година. Впечатляващото му представяне в шоуто му дава изключителна популярност сред младата аудитория във Франция, а YouTube влоговете му са гледани от милиони. Музиката обаче си остава неговата голяма страст и през 2019 Билал печели категорично френския финал за Евровизия с песента си "Roi” (Крал).  Деветнадесетгодишният изпълнител от марокански произход се превърна в един от фаворитите за спечелването на "кристалния микрофон" след доброто си представяне по време на репетициите в Тел Авив през изминалата седмица. До този момент французинът не беше считан за реален претендент за успеха.

Евровизия 2019 е официално открита! Кои са фаворитите за победа в Тел Авив?

Швеция е една от най-успешните държави на Евровизия. Тазгодишният им представител Джон Людвик с песента "Too late for love" спечели шведското шоу за избор на песен за Евровизия с рекорден брой точки от международните журита и това логично го превърна в един от потенциалните победители в Израел. На сцената в Тел Авив той ще излезе заедно с впечатляващ женски соул квартет.

Евровизия 2019 е официално открита! Кои са фаворитите за победа в Тел Авив?

Завръщането на Сергей Лазерев на конкурса Евровизия беше едно от най-дългоочакваните събития за феновете от Русия. След впечатляващото си участие на Евровизия 2016, което му донесе трето място с композицията "You are the only one”, очакванията към изпълнителя, продуциран от Филип Киркоров, са дори още високи. Песента му на Евровизия 2019 "Scream” разочарова една част от любителите на конкурса, но за най-верните му почитатели остана ясен фаворит за победа. В Тел Авив Сергей ще заложи отново на сложно сценично представяне с надеждата да донесе втора победа за Русия в историята на страната.

Евровизия 2019 е официално открита! Кои са фаворитите за победа в Тел Авив?

Кипър тази година ще бъде представен на Евровизия от гръцката звезда с грузински корени Тамта с песента "Replay”. След второто място на Елени Фурейра с песента "Fuego” през 2018, кипърската телевизия отново ще се пробва да повтори силното си класиране като залага на същия екип от композитори и сценографи, реализирали най-успешното им представяне някога.

Евровизия 2019 е официално открита! Кои са фаворитите за победа в Тел Авив?

Най-обсъжданите участници в тазгодишното издание на конкурса безспорно са групата Хатари от Исландия с песента "Hatrið Mun Sigra" (Омразата ще надделее). Те се определят като "анти-капиталистическа БДСМ пърформанс арт група". Групата разчита на провокацията и голямата част от посланията ѝ са по-скоро в сферата на иронията и сатирата. Част от критиката им е и към самите тях, често заявявайки, че в днешно време е невзможно да се бориш срещу капитализма без известна доза лицемерие. Като цяло групата заявява, че целта ѝ е не да пропагандира тяхната визия за света, а да отвори тема за дискусия в обществото. "Нашата цел е да зададем въпроси и да поставим под дискусия щекотливи теми за обществото, но ние нямаме самочувствието да твърдим, че имаме отговорите", заявиха представителите на колоритната формация. Дали това ще е големият победител в Тел Авив ще разберем скоро, но едно е сигурно – групата от Исландия ще остави следа в историята на конкурса.

Двата полуфинала на Евровизия 2019 ще се проведат на 14 и 16 май от 22 часа, а големият финал е на 18 май на живо от Конгресния център в Тел Авив, отново от 22 часа българско време. Всички конкурсни вечери могат да се гледат на живо официалния канал на конкурса – youtube.com/Eurovision

България няма да вземе участие в 64-тото издание на Евровизия. Преди отказането си страната ни беше една от най-успешните държави на конкурса, с второто място на Кристиан Костов през 2017, четвъртото място на Поли Генова през 2016 и 14-тото място на групата Equinox. След отказването ни от конкурса през ноември миналата година зрителите на Евровизия организираха подписка с искане България да се завърне на конкурса, която събра рекорден брой от 10,000 подписа само за 48 часа.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay