Опасно ли е да пиете прекалено много зелен чай?

Опасно ли е да пиете прекалено много зелен чай?

Зеленият чай е страхотен заместител на кафето и все повече хора обмислят да заменят кафето със зелен чай. 

И защо не? Изследванията показват, че благодарение на добрите за вас антиоксиданти, наречени катехини, зеленият чай може да се похвали с много ползи за здравето. Има много ползи- от подобрена памет до профилактика на рака. Плюс това, има забавни начини да го използвате (като в глазури, ориз и шоколад!).

За съжаление вероятно сте чували и за недостатъците на зеления чай. Например 16-годишното момиче от Великобритания, което е хоспитализирано за тежко чернодробно увреждане, след като пие три чаши дневно от билков чай от Китай, поръчан онлайн.

Тревожите се? Нормално е, но истината е, че единственият проблем е силно концентрирания зелен чай. Зеленият чай може да бъде опасен, само ако се прекалява с дозировката с цел отслабване. Твърде високите дози билки  могат да попречат на черния дроб да върши правилно своята работа, което потенциално може да доведе до инфекция.

Има и някои други потенциални опасности.

Танините в зеления чай могат да възпрепятстват абсорбцията на желязо. Това означава, че тялото ви може да е възпрепятствано при абсорбирането на желязо от растителни източници, като боб, яйца или млечни продукти, когато пиете. Зеленият чай не влияе върху абсорбацията на желязо от месо. 

Също така, ако имате автоимунно заболяване, може да искате да пропуснете консумирането на зелен чай. Когато тялото ви е здраво, зеленият чай стимулира имунната система, но когато имате автоимунно заболяване, зеленият чай може да има обратен ефект. 

В крайна сметка, зеленият чай е полезен за вас. Съдържа по-малко кофеин от кафето- около 25- 50 мг на чаша, докато кафето съдържа 95-100 мг. 

Ограничете консумацията на зелен чай до 4 чаши на ден. Така ще можете да отслабнете, без да приемате твърде много кофеин и няма да окаже негативно влияние върху абсорбацията на желязо. 

И за да извлечете максимума от зеления чай, пийте го на гладно. Така ще усвоите антиоксидантите по-лесно. 

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay