Няколко причини, поради които ранното събуждане е страхотна идея

Няколко причини, поради които ранното събуждане е страхотна идея

Много успешни хора се придържат към рутината да стават рано сутрин. Обикновено успешните хора са станали, когато обикновените хора още спят. Науката доказва, че има много положителни ефекти на ранното събуждане. То е полезно не само за продуктивността през деня, но и за цялото ви физическо и емоционално здраве. 

Ето няколко ползи от ранното събуждане:

1. Ще имате достатъчно време, за да се събудите напълно

Дори да вземете студен душ или да пиете чаша кафе веднага след събуждане сутрин, все още не можете напълно да се събудите, без значение колко освежени се чувствате след обичайния си ритуал. Инерцията на съня трае около 2 до 4 часа след събуждането. През това време вниманието, паметта и реакцията са непродуктивни - те се нуждаят от достатъчно време, за да ускорят.

2. Ще получите по-добро качество на съня

Учените открили, че хората, които се събуждат рано, получават по-качествен сън от тези, които спят повече. Тези, които обичат да спят до късно, са по-склонни да имат нарушения на съня. Освен това, тялото им всъщност не спи достатъчно добре, дори ако са в леглото по-дълго от тези, които се събуждат рано.

3. Няма да страдате, докато се събуждате

По-добре е да научите себе си да ставате на първото позвъняване на алармата, вместо да я отлагате няколко пъти. 5 аларми в рамките на 5 минути не ви позволяват да спите по-дълго, това само нарушава цикъла на съня. В края на краищата няма да се почувствате по-освежени, след като се събудите и ще останете сънливи през останалата част от деня.

4. Ще получите добра физическа форма

Пренавиването на алармата не само нарушава цикъла на съня, но също така влияе върху метаболизма ви, който може да доведе до затлъстяване. Ето една добра мотивация: Вместо да лежите в леглото, прекарайте това време влизайки във форма.

5. Отлагайте по-малко

Научните изследвания показват, че повечето хора, които отлагат, правят нещата, които трябва да правят вечер. Тези, които се събуждат по-рано, прекарват късните часове в спане, като оставят ранните часове за важни неща. 

6. Ще имате повече мотивация за правите всичко

Никой не е толкова мотивиран да прави различни неща, колкото хората, които се събуждат рано. Това научно изследване доказва: Събуждайки се рано, имате достатъчно време да се подготвите за работа, да определите дългосрочните и краткосрочните си цели и да разберете какви са вашите задачи.

7. Ученето е по-лесно

Хората, които се събуждат рано, показват по-добри резултати докато учат. Учените обясняват, че тъй като се събуждате рано, е по-лесно да стигнете до училище или да работите навреме. Вие се притеснявате за други неща по-малко и може по-лесно да се отпуснете и да учите.

8. Това води до още добри навици

Изследванията показват, че събуждането късно обикновено се дължи на различни лоши навици. Събуждането по-рано ви позволява да се сдобиете с повече добри навици.

9. Ще бъдете по-щастливи

Психологическото състояние и общото щастие на човек зависят от това кога започва денят. Според проучвания, хората, които се събуждат рано, имат по-стабилно емоционално състояние. Тези, които си лягат и се събудят по обяд, имат по-лошо настроение и страдат от депресия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay