6 начина да спестите пари без да се лишавате от нещата, които обичате

6 начина да спестите пари без да се лишавате от нещата, които обичате

Много хора се тревожат сериозно, когато става дума за месечния бюджет и разходите. Това обикновено е неприятна, трудна или безполезна задача. Но имаме няколко съвета, които ще превърнат вашите спестявания в нещо истинско, а не просто мит.

Ето съветите:

1. Методът 20/80

Използването на този план предполага, че можете да изпълните следните действия:

Изплащане на всичките си сметки и банкови заеми.

Инвестирайте в бизнес или спестете около 20% от месечната си заплата. Това са парите, които не можете да похарчите.

Похарчете останалите 80% от заплатата си по какъвто начин искате.

Ако 20% е твърде голяма сума, опитайте се да започнете с 10% или поне 5%. Това ще ви помогне да развиете навика и да създадете начален фонд за спестяване.

2. Методът 60/10/10/10/10

Този метод работи по следния начин:

60% за основните ви разходи

10% за пенсионен фонд

10% за дългосрочни покупки

10% за непредвидени разходи

10% за забавление

Вашите основни разходи са храна, сметки, транспорт и облекло. Колата, ремонта на къщата или изплащането на заема принадлежат към дългосрочни покупки. Непредвидени разходи биха били такива като ремонт на колата, посещение на лекар или скъпи подаръци.

Ако имате голям заем, е по-добре просто да дадете и 10% за пенсионен фонд, докато не го изплатите.

3. Методът 10%

Този метод предполага, че трябва да спестите 10% от парите си от общия си доход. Такава малка сума няма да повлияе на бюджета ви или на качеството на живота ви.

Още по-добре е да сложите тези пари в банка, така че да нямате желание да ги похарчите веднага. Ако лесно можете да спестите 10%, опитайте 15% или дори 20%.

4. Методът "половини"

Този метод предполага, че вие разделяте всичките си пари на 2 части: първата част отива към ежедневните нужди, втората - към банката. Когато парите ви свършат, отидете в банката и вземете половината от сумата, която сте заделили преди това. Повторете при необходимост.

Този метод работи най-добре за тези, които не могат да контролират ежедневните си разходи. 

5. Методът  "4 плика”

Преди всичко трябва да преброите общата сума на предстоящите си доходи. След това отделяте пари за големи покупки. След това отделяте пари за редовните разходи (наем, училище, паркинг и т.н.).Останалата сума трябва да бъде разделена на 4 части. Така че получаваме 4 плика, по един за всяка седмица. Тези пари могат да бъдат изразходвани за всичко, което искате (храна, развлечения, транспорт). Просто не забравяйте бюджета, който имате.

6. Методът на баба

Тази идея е много проста:

За всяка важна категория разходи имате специален плик. Пишете името и общата сума, от която се нуждаете. Тези категории зависят от човека и неговия начин на живот и могат да включват неща като: храна, дрехи, лекарства, кола, развлечения и т.н. Всички приходи се разделят на части, в зависимост от броя на категориите и се поставят в пликове. Когато се нуждаете от пари, ги взимате от съответния плик. Ако ви свършат парите от плика "развлечения", е по-добре да избягвате забавленията, за които трябва да платите, докато източникът на доходи не се възстанови. Ако ви свършат парите от един важен плик, като плик "храна", вие взимате пари от по-малко важен плик и коригирате бъдещата сума, която поставяте в този плик.Останалите пари могат да бъдат изхарчени или спестени. Зависи от вашите цели и от останалите пари.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay