7 ползи за здравето от червените боровинки

7 ползи за здравето от червените боровинки

Има едно погрешно схващане, че червените боровинки могат да излекуват инфекция на пикочните пътища или поне да я предотвратят. Това не е вярно, но не означава, че тези вкусни плодове нямат ползи за здравето ни. Всъщност боровинките имат много полезни свойства. Ето някои от тях:

1. Техният висок брой фибри може да ви помогне да отслабнете

Една чаша боровинки съдържа 16 процента от препоръчителния дневен прием на фибри. Тези фибри ще ви помогнат да бъдете сити по-дълго време и да предотвратите големите колебания в кръвната захар, което от своя страна също предотвратява преяждането. Още едно свойство на фибрите е, че предотвратяват подуването на корема. Важно: ще получите тези фибри от плодовете, а не от сока от боровинки. 

2. Боровинките поддържат храносмилателния тракт здрав

Фибрите, които се съдържат в боровинките са вид пребиотик-  елемент, който захранва добрите бактерии в червата. Пребиотиците имат значителни положителни ефекти върху храносмилането. 

3. Боровинките контролират нивата на кръвната захар

Боровинките са едни от плодовете с най-ниско съдържание на захар. В една чаша боровинки има само 4 грама захар. Сокът от червени боровинки и сушените червени боровинки обаче почти винаги са подсладени. Освен това, боровинките могат да помогнат да контролирате нивата на кръвната си захар. 

4. Могат да помогнат за предотвратяване на настинки

Една чаша боровинки съдържат около 19% от препоръчителния дневен прием на витамин C. Всички знаем, че той е важен за силната имунна система и също така може да намали продължителността на настинката. 

5. Червените боровинки съдържат антиоксиданти, които предотвратяват рака

Червените боровинки съдържат полифеноли и изопреноиди, и двете могат да допринесат за превенцията на рака. Боровинките могат да помогнат за превенция на рака на гърдата, рака на дебелото черво и рак на яйчниците.

6. Боровинките могат да понижат лошия холестерол

Боровинките са богати на антоцианини (антиоксидант), които придават цвят на червените боровинки и имат защитни сърдечно-съдови ефекти, включително понижаване на холестерола. Те съдържат и антиоксидантните проантоцианини, които имат големи противовъзпалителни ефекти и могат да защитят кръвоносните съдове.

7. Боровинките се борят с болестите на венците (но има уловка)

Боровинките могат да предотвратят болести на венците. Това е така, защото някои съединения в боровинките предотвратяват залепването на бактерии на повърхности, като зъби и венци, като по този начин намаляват шансовете за инфекция. Но, ако консумирате сок от червени боровинки, в който има добавена захар, тези предимства ще бъдат унищожени. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay