Необичайни неща, които любителите на кафе биха искали да знаят

Необичайни неща, които любителите на кафе биха искали да знаят

Ако пиете кафе всяка сутрин, вие сте един от милиардите фенове на кафето по света. Повече от 2,25 милиарда чаши кафе се консумират всеки ден, което доказва колко е популярно. Знаете ли достатъчно за тази напитка?

Ще ви споделим някои интересни факти за една от най-популярните напитки на всички времена. И в края на статията има факт, който ни показва един от последиците от пиенето на кафе.

1. Няма такова нещо като силно кафе

Оказва се, че няма такова нещо като силно кафе. Невъзможно е да се оцени силата на кафето. Кафето се оценява с много различни параметри: наситеност, горчивина, киселинност, сладост, тонус.

2. Подходящото време за кафе

Ако пиете кафе, за да се чувствате освежени, трябва да изберете точното време. Можете да определите времето за кортизола в тялото. Повечето хора имат високо ниво на кортизол между 8.00 ч. и 9.00 ч., следващият пик е между 12.00 ч. и 13.00 ч. а последният е от 17:30 до 18:30 часа. По-добре е да пиете кафе, след като започнете да се чувствате уморени. След последния пик не се препоръчва отново да пиете кафе, ако искате да заспите същата нощ.

3. Взаимодействие с лекарства

Германски учени установиха, че взаимодействието между кофеина и аналгетиците увеличава техните ефекти.

4. Продължителността на ефекта

Ако пиете чаша кафе в 9 часа сутринта, до 13.00 часа в системата ще останете само 100 мг кафе. Но ако го пиете след 15.00 часа, това може да ви помогне да останете освежени до вечерта.

5. Смляното кафе трябва да се свари до 15 минути

Ако мелете кафе на зърна, не го оставяйте, а го направете до 15 минути. След това то губи аромата, променя вкуса си. 

6. Как се произвежда кафе

За да произведете 1 килограм кафе, са необходими 2 дървета. Кафееното дърво расте около 3 години, преди да можете да съберете кафето от него.

7. Кафето влияе върху резултатите в спорта

Кофеинът увеличава нивата на адреналина в организма и освобождава мастните киселини от мастната тъкан, което води до най-добри резултати при тези, които пият кафе преди тренировка.

8. Преди време кафето се е яло

Тъй като кафето се произвежда от плодове, не е чудно, че в началото не е било използвано като напитка. Африканците смесват животинска мазнина с плодове на кафе, за да направят някаква паста. Те правят пастата на топка и я ядат, за да получат енергия. 

9. Приготвяне на кафе

Много хора мислят, че колкото по-силен е вкусът и колкото по-тъмен е цветът, толкова повече кофеин има в кафето. Но печенето на кафе не оказва влияние върху количеството кофеин в него, нивата остават същите. По време на печене, влагата се изпарява от зърната, което ги прави по-големи.

Бонус: Пиенето на много кафе води до наддаване на тегло

Кафето оказва влияние върху кортизоловия хормон, който ви кара да жадувате за захар и сладкиши. Също така, кофеинът нарушава нашия цикъл на сън, така че на следващия ден може да се чувствате по-малко енергични и по-изкушени да ядете различни сладкиши.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay